CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, son yıllarda çam fıstığı üretiminde önemli oranda rekolte düşüklüğünün yaşandığı Bergama’nın Kozak Yaylası’nda, bunun nedenlerini araştıran uzmanların tayin edildiğini ve üreticinin yoksulluğa itildiğini söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Yüksel, “Kozak Yaylası’ndaki çam fıstığı üreticisinin vergi ve kredi borçlarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılması düşünülüyor mu” dedi

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde çam fıstığı üretiminde önemli verim kaybının yaşandığı Bergama’nın Kozak Yaylası’nda çiftçinin zor durumda kaldığını belirtti. Yüksel, “Yaylanın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından özel bölge ilan edilmesi ve çam fıstığı üreticisinin vergi ve kredi borçlarıyla ilgili yeniden bir düzenleme yapılması düşünülüyor mu” diye sordu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Kozak Yaylası’nda üretilen fıstığın büyüklüğü, lezzeti ve kalitesiyle dünyanın en kaliteli fıstığı olduğunu belirten Yüksel önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Çam fıstığı, Bergama’ya bağlı köylerde üretimini yapanlar, fabrikalarında, işletmelerde çalışanlar ve ticaretiyle uğraşanların en önemli gelir kaynaklarından biridir. Kozak’taki üreticilerimiz 2005 yılından buyana rekolte sorunu yaşamaktadır. Çamfıstığındaki verimliliğin düşüşü, hastalık gibi sorunları araştıran, projelerle Çamfıstığının üretim kapasitesini arttırmaya çalışan uzmanların tayinleri ile gündemdedir.”

ÜRETİMİ BIRAKAN VAR MI?

Önergesinde, “Ülkemizde toplam kaç hektar alanda çam fıstığı üretilmektedir. Bu alanların ne kadarı tapulu, ne kadarı orman alanında yer almaktadır?” diyen Yüksel şu soruları da yöneltti:

“Bergama’daki çam fıstığı üretim alanı 2000-2013 yılları arasında ne kadardır? Bu alandan her yıl bazında ayrı ayrı olmak üzere, yıllık ortalama kaç ton iç fıstık elde edilmiştir? Üretilen fıstığın ne kadarı ihraç edilmiştir? İhracat geliri ve ithalat rakamları 2000-2013 yılları aralığında nedir? Çam fıstığı ihracatı ve ithalatı yapılan ülkeler hangileridir? 2000-2013 yılları aralığında yurtiçi satış gelir rakamları, her yıl bazında fıstığın kilogram fiyatı nedir? Aynı dönemde çam fıstığı üreten çiftçi sayısı nedir? 2005 yılından sonra fıstık üretiminden vazgeçmek zorunda kalarak başka ürünlere yönelmeye başlamış üretici sayısı nedir? Mahsul işleme amaçlı açılan ve kapanan işletme/fabrika sayısı kaçtır? “

UZMAN TAYİNLERİ YANLIŞ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından çam fıstığında yaşanan rekolte düşüklüğünün nedenleri ve sorunun boyutları konusunda herhangi bir araştırma yapılıp yapılmadığını da öğrenmek istediklerini belirten CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, bu konuda araştırma yapıldıysa sonuçlarını da merak ettiklerini belirtti. Yüksel önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Verim düşüklüğü ile ilgili araştırmaları yapan Orman Bölge Müdürlüğü, Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü’ne bağlı kaç uzman çalışmaktadır? Bazı uzmanların farklı yerlere tayin edildiği doğru mudur? Doğru ise kaç uzmanın tayini çıkarılmıştır? Bu tayinlerin sebebi nadir? Çamfıstığındaki verimliliğin düşüş nedenlerini, hastalık gibi sorunları araştıran, bilimsel çalışmalarla çamfıstığının üretim kapasitesini arttırmaya çalışan uzmanların tayinleri, devam eden projelerin başarısını engellemeyecek midir? Bölgedeki projelerin sürekliliği bundan sonra nasıl sağlanacaktır? Uzmanların en azından proje bitimine kadar bölgede geçici olarak da olsa, görevlendirilmeleri düşünülmekte midir? Çam fıstığındaki rekolte düşüklüğüne altın madenlerinin etkili olduğu iddiaları doğru mudur? Bununla ilgili bakanlığınızın herhangi bir tespiti var mıdır? Mantar, böcek ve hava kirliliğinin rekolte kaybındaki etkisi nedir?”

ZARARLAR KARŞILANDI MI?

Üreticilerin zararlarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından karşılanıp karşılanmadığını da öğrenmek istediklerini belirten Yüksel şunları ekledi:

“Üreticiye, mazot, gübre vb. gibi destekler verilmiş midir? Yoksa üreticiler kaderlerine mi terkedilmiştir? Milli gelir kaynaklarımız arasında önemli yer işgal eden çam fıstığı üretimini desteklemek, bölge ve ülke ekonomisine katkılarını artırmak üzere, bundan sonrası için bir planlamanız söz konusu mudur? Böylesine önemli bir ürünün yetiştiği Kozak Yaylası’nın, Bakanlık tarafından özel bölge ilan edilmesi ve çam fıstığı üreticisinin vergi ve kredi borçlarıyla ilgili yeniden bir düzenleme yapılması, yalnızca Bergama’nın değil tüm bölgenin akciğerleri olan Kozak bölgesinin, milli park ya da doğal sit alanı ilanı edilmesi düşünülüyor mu?”