Kırıkkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği önderliğinde Yahşihan Halk Eğitim Merkezi ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen İş Kur destekli çoban eğitimi Yahşihan Halk Eğitim Müdürlüğü’nde düzenlenen sertifika töreni ile sona erdi. Sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere yılbaşı öncesi “dolsa da yesek” kampanyası ile gündeme gelen “oğlak dolması” ikram edildi.

Kırıkkale ili Yahşiyanlı ilçesinde düzenlenen “Sürü yönetimi elemanı benim” adlı eğitime katılan 60 yetiştirici ve yetiştirici adayı için Yahşiyanlı Halk Eğitim Merkezin’de sertifika töreni düzenlendi. Konuklara ve sertifika almayı hak kazanan çobanlara “oğlak dolması” ikram edildiği törene Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, Yahşihan Kaymakamı Ferhat Özen, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Atanur Aydın ve Yahşihan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İlker Demirci ve çok sayıda birlik üyesi yetiştirici katıldı.

3 Aralık’ta başlayan eğitimler 15 iş günü sürerken Yahşiyanlı yetiştiriciler ve yetiştirici adayları sertifikaya hak kazanmak için günde 8 saat olmak üzere toplam 120 saat derse devam etti. İki Veteriner Hekim tarafından verilen eğitimlerde; koyun ağılı ve keçi ağılı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanları besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklarına karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, biyo güvenlik uygulamalarına hakim olma, sağım yapabilme, süt verimi, mera ve merada otlatma konuları işlendi.

Törende konuşma yapan Kırıkkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Kürşat Ulusoy, sürü yönetimi elemanı benim adlı eğitimin Kırıkkale’ye, Yahşiyanlı bölgesine ve kursiyerlere hayırlı olması temennisinde bulundu.

Çoban sorunun küçükbaş hayvancılıktaki önemli sıkıntılardan biri olduğunu, sorunun çözümü noktasında sürü yönetimi elemanı benim eğitimlerinin düzenlendiğini söyleyen Kırıkkale Birlik Başkanı Ulusoy “Sürü yönetimi elemanı benim projesi hem çoban sorunu sıkıntısını aşmak hem de daha bilinçli çobanlar yetiştirmek adına geliştirildi. Proje kapsamında verilecek eğitimleri tamamlayan çobanlar Sürü Yöneticisi olarak daha rahat iş bulabilecek, sertifikalı çoban çalıştıran işletme sahiplerinin uygun koşulları taşıması halinde devletten yıllık 5 bin TL destek alacak” şeklinde konuştu.

Birlik Başkan Ulusoy, sertifika sahibi kişilerin çeşitli program ve projelerden de öncelikli olarak yararlanacağını söyledi.