Hayata geçirilen projeler ve yeniliklerle Türkiye’nin en modern ve gelişmiş teşhis ve tedavi yöntemlerini uygulayan Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 1 milyon TL’lik iki yeni cihaz ve klinikle bir kez daha dikkatleri çekti.

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Celal Artunç’un projeler için ayrılan kaynakla yurt dışından aldırdığı lazer ve ultrason cihazıyla, ağız, diş, diş eti, ağız içi kanserleri, implant gibi sorunların teşhisi çok daha hızlı, kolay ve net olarak yapılabilecek. Yaklaşık bir ay içinde açılacak ve hasta kabul etmeye başlayacak olan 600 bin lira civarındaki ultrason cihazıyla, başta ağız ve ağız içi kanserlerinin teşhisi için biyopsiye öncelik verilmek zorunda kalınmayacak.

Ultrason kliniği için alınan son teknoloji ultrason cihazıyla ağız, ağız içi, baş-boyun-çene kemiğinde oluşabilen kanser olgusunun ayrıntılı incelemeyle teşhis edilebileceğini belirten EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artunç, cihazla ilgili şu bilgileri verdi: "Ultrason kliniğimizi kısa süre içinde hazırlıyoruz. Bu ultrason cihazı çene eklemi ya da ağız kanserinin erken teşhisinde kullanabileceğimiz gelişmiş bir cihaz. Üstelik sadece ağız ve dişleri değil baş-boyun kısmını ilgilendiren durumların teşhisinde de kullanılabiliyor. Yaklaşık 600 bin lira civarında. Ayırıcı tanımları yaparken bize çok yardım olacak. Eklem hastalıklarında daha net sonuçlar verecek. Çene eklemini, ağız içi bölgelerini daha net ve hassas gösterebiliyor. Kısacası ağız içindeki kanser oluşumlarını daha iyi tespit edebilecek bir cihaz diyebiliriz."

CİHAZLA BİYOPSİ YAPILMASINA GEREK KALMAYACAK

Dekan Prof. Artunç, ultrason cihazının Türkiye’de Marmara ve Erzurum üniversitelerinden sonra Ege Üniversitesinde olacağını da kaydetti. Artunç, "Daha önce göz kararı ve biyopsi alarak ağız ve ağız içi kanser teşhisini yapıyorduk. Biyopsi gene yapılabilir ama dokunun-kemiğin içindeki oluşumu göremiyorsunuz. Bu ultrason cihazıyla onu görme imkanı var. Görünmeyen bölgelerdeki oluşumları böyle bir görüntüyle yakalayabileceğiz, önce biyopsi gerekmeyecek. Gerekli görülürse biyopsi yapılacak artık. Ultrason cihazı bize daha kesin teşhis yapmamızı sağlayacak bir muayene aleti aynı zamanda. Ağız içi kanserlerini ultrasonla tespit etmek daha kolay. Görünür yerlerde ise mevcut bilgilerle, biyopsi ve tahlillerle bulunabilir. Ağız ve ağız içi kanserlerinin belirtileri şişlik, iyileşmeyen yaralar, ağızda sık sık yara oluşumu, diş eti büyümeleri, diş etlerinde aşırı kanama şeklinde sıralayabiliriz. Kanser oluşumlarının tespitinde yalnız gözle değil, fazla vaka görmek, hekimin tecrübesi, çeşitli tahliller yardımcı oluyor. Bu ultrason cihazı en üst düzeyde teşhiste bize oldukça yardımcı olacak. Ultrason cihazımız bir aya kadar klinikte hizmet vermeye başlayacak. Hasta kabulüne de hemen başlayacağız" dedi.