Çeşme’de “Engelli Ulaşılabilir, Sürdürülebilir ve 3.Yaş Grubu için Herkese Turizm” temasıyla 28 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Uluslararası 1. EURO MENA (Avrupa-Orta Doğu-Kuzey Afrika Ülkeleri Birliği) Forumu sona erdi.

Çeşme Radisson Blu Resort’te düzenlenen fuarın, İzmir’in sağlık turizminde kaderi için büyük önem taşıdığı vurgulandı. Forum ve fuara, 23 ülkeden kamu, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri katılarak engelli ve yaşlı bakımında atılacak adımlar belirlendi. Forumda gelişmiş ülkelerin deneyim ve tecrübeleri, gelişmekte olan ülkelerle paylaşıldı. BM 2002 Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı ve Engelli Hakları Sözleşmesi kapsamında bu konudaki en iyi uygulamalar değerlendirilerek, gelecek eylem planı da masaya yatırıldı.

Uluslararası toplantıda bir konuşma yapan İzmir Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, her ülke gibi ülkemiz için de turizm olgusunun vazgeçilemez bir öneme sahip olgulardan birisi haline geldiğini belirterek, "Turizm Derneği’ni ilk kuran şehir İzmir’dir. Son 30 yılda ülkemiz turizm alanında çok ciddi gelişmeler kaydetti. Toplumumuzda turizm bilinci gelişti. Bu konuda fevkalade tesislere sahip olduk. Ülkemiz elbette İspanya kadar turizm potansiyelini yakalayabildiğini söyleyebilmek mümkün değil. Bu konuda çok çalışmamız gerekiyor. İzmir’in ülkemizin fevkalade gelişmiş şehirlerine göre turizm konusunda bir gelişim göstermediği görülmekte. İzmir’in turizm konusunda gelişmesi için ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum. İzmir doğal ve kültürel yapısı itibariyle her türlü turizm ihtiyacına cevap verebilecek potansiyele sahiptir. Buradaki tartışmaların İzmir turizmi için bir veri olacağını, bir done olacağını düşünüyorum ve çok yararlı olacaktır" dedi.

ENAT Başkanı İvor Ambrose’nin Yunanistandaki havalimanları grevinden dolayı toplantıya telekonferans ile katılarak, "Erişilebilir turizmle ilgili nokta, dünyada çok önemli bir gelişme noktası. Engelli insanların da seyahat etme ihtiyaçları var. Bu konferans yoluyla size seslenmekten çok mutluyum" diyerek duygularını dile getirdi. EURO -MENA Başkanı İbrahim Abu Helil ise Erişilebilir turizm için İzmir en iyi aday şehirdir. ENAT -MENA olarak B.M kararına göre dünyada aday şehirler tayin ediyoruz. İzmir Erişilebilir turizm için "Aday şehir İzmir" olarak deklarasyon imzaya geldik" şeklinde konuştu.

Di-Ar Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Araç, dünyada şu anda 1 Milyar engelli, 600 bin 0-5 yaş arası çocuk ve 650 bin de 60 yaş üzeri insan bulunduğunu, ayrıca 2.3 milyar kişinin de bakım için hizmet verdiğini belirterek “2013 yılında sağlık turizminde dünyadaki pasta, 60 milyar dolardan 100 milyar dolara çıktı. İzmir olarak bizim hedefimiz sağlık turizminden yılda 1 milyar dolar gelir elde etmek” dedi.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel ise 23 ülkeden gelen konuklara seslenerek, kendilerini Çeşme’de görmekten son derece mutlu olduğunu belirterek, "Çeşme’de böyle bir toplantıda sizleri görmekten mutluyum. Çeşme’de bulunan 120 otelin birlik başkanlığını 19 seneden beri yapıyorum. Sizi, tüm otellerimiz adına saygıyla selamlıyorum. Çeşme, ilerleyen, yükselen bir yıldız. Özellikle yaz aylarında en çok konuşulan ve en çok ziyaret edilen bir belde. Sizler Çeşme’nin en kötü zamanında geldiniz. Ama yine de Çeşme’nin güzelliklerini yaşamanızı arzu ediyoruz. Çeşme’yi görün. Termaliyle tanışın. Engelli ve yaşlı turizme çok önem veriyoruz. Bununla ilgili olarak, sanıyorum bu yılın sonuna kadar, 60 ortaklı, dünyanın en iyi termal merkezinin ve engellilere ait bir tesisin temelini atacağız. 40 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Çeşme, Türkiye’nin en değerli sıcak suyuna sahip. Bu suyu en iyi şekilde değerlendirmek için kamu ve özel sektörün bir araya gelerek kurduğu bir şirketin yatırımını gerçekleştireceğiz. Bu yüzden buradaki toplantı da çok önemli. Değerli görüşlerin ortaya atılacağı bir toplantı olacağını umuyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Toplantıya İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ı temsilen katılan İzmir Ticaret Odası Kruvaziyer Limanı temsilcisi Mine Güneş Kaya yaptığı sunumda şunları söyledi: "Engelli, ulaşılabilir, sürdürülebilir ve üçüncü yaş grubu için herkese turizm denilince, İzmir’de bu şekilde yapılan uluslararası etkinliklerin az sayıda olması çok büyük bir eksiklikti. Euro-MENA sayesinde şimdi hem Avrupa, hem de Ortadoğu pazarının tecrübesi İzmir’de buluşuyor. Herkes için sağlıklı bir yaşam sürmek çok önemli. Uzun yıllar önceki temiz iklim koşullarında yaşama şansını çoktan yitirip, çok katlı binalara mahkum olmuş, yoğun çalışma koşulları içerisindeki günümüz insanları için bu daha da önemli hale geliyor. Günümüz insanları "yaşlılık"ı sakin bir hayat anlamaları ve yeniden yaşamaları için bir fırsat olarak görmeli. Çünkü yaşlılar, gençlere göre daha bilinçli oldukları için de hayatın onlara sundukları fırsatları değerlendirmek istiyorlar. Ne de olsa yaşlı insan, bilge insandır ve tarihte bilinen ilk eser Homeros’un İlyada ve Odyssesia’sında bile bu geçer. Amerika Birleşik Devletleri’nde 65 yaş ve üzeri nüfus, genel nüfusun yüzde 12’sini, Türkiye’de ise yüzde 5,6’sını oluşturmakta. 2050 yılında ise dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’lik bölümünü yaşlıların oluşturacağı söyleniyor. Dolayısıyla, ülkemiz turizmi için önemli bir potansiyel hedef kitle olan yaşlı pazarının dikkatle incelenmesi ve bu pazara uygun turizm çeşitlerinin planlanması son derece önemli.”

Raddison Blu Reesort’ta gerçekleştirilen gala yemeğinde ise otistik çocukların oluşturduğu mehter takımı gösterdikleri performans ile davetlilerden yoğun alkış aldı.