Gediz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yasin Sezer, Afyon İdare Mahkemesi Başkanı Hüseyin Bilgin’le 2 bin dava dosyasını inceledi. Kentsel yenilemenin önündeki engeller belirlenip kitapta toplandı. Buna göre en büyük sorun tarafların bilgi eksikliği ve yetki karmaşası olduğu ifade ediliyor. Çözüm önerilerini de içeren eserle, kentsel dönüşüme ivme kazandırmak hedefleniyor.

Çarpık ve çürük yapılaşma kıskacındaki büyükşehirlerin kurtuluş reçetesi olarak görülen kentsel dönüşümde istenen hızın yakalanamaması hukukçuları harekete geçirdi. Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasin Sezer, Afyon İdare Mahkemesi Başkanı Hüseyin Bilgin ile daha önce kaleme aldıkları İmar Kanunu Uygulama Rehberi kitabını, kentsel yenilemeye göre güncelledi. Prof. Dr. Sezer ve Bilgin, Türkiye’nin farklı illerinde görülen yaklaşık 2 bin imar davası dosyasını inceledi. Kentsel dönüşümü nelerin engellediği tek tek tespit edildi. Hem bunlar hem de aşılması için yapılması gerekenler 950 sayfalık kaynak eserde sıralandı. Prof. Dr. Sezer, süreci tıkayan en önemli sorunun bilgi yetersizliği ve yetki karmaşası olduğuna dikkat çekti. İmar hukuku uzmanı Prof. Dr. Yasin Sezer, tarafların yeterli bilgi sahibi olmaması nedeniyle çeşitli endişelerin ve ihtilafların yaşandığını dile getirdi, şunları söyledi:

KAFALAR KARIŞIK

“İnsanların kafası karışık, hak kaybına uğramaktan korkuyorlar ve bu nedenle dönüşüme ya hiç sıcak bakmıyorlar ya da süreç içinde mahkemeye başvuruyorlar. Belediyeler ve inşaat sektörü de bu konuda tam olarak bilgi sahibi değil. Tüm bunlar bir araya gelince, dönüşüm sancılı ve ağır ilerliyor. Gerek depremsellik, gerekse imar hukuku yönünden yapıların önemli bölümü sorunlu olan İzmir gibi büyük kentlerde dönüşüme hız verilmesi gerekiyor. Hukukçulardan belediyelere, inşaatçılardan hak sahiplerine tüm taraflara yol göstererek dönüşüme hız katması amacıyla bu kitabı yazdık.”

Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezer, eserin kısa sürede büyük ilgi gördüğünü, bilimsel çalışmalarda kaynak olarak kullanıldığını da ifade etti, şöyle konuştu: “Başta üniversitemizdeki kentsel yenileme yüksek lisans programı olmak üzere benzer eğitimlerde yol gösterici olarak değerlendiriliyor. Şehirlerimizin çirkin görünümden, halkımızın da depremde yıkılma riski taşıyan yapılardan kurtarılmasını sağlayacak yenilemeye vereceğimiz katkı, en büyük mutluluğumuz olacak.”