Yeniden yapılandırılan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun ilk büyük uluslar arası organizasyonu İzmir’de gerçekleştirilecek. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, yeni işbirliği imkânlarının ortaya çıkarılması ve iki ülke özel sektörleri arasında yeni iş bağlantıları tesis edilmesi amacıyla, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’in organizasyonunda, 12 Kasım 2014 Çarşamba günü İzmir Balçova Kaya Termal Otel’de geniş katılımlı bir Türkiye-Yunanistan İş Forumu gerçekleştirilecek.

İzmir Ticaret Borsası ile birlikte Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin de destek verdiği iş forumuna, Türkiye ve Yunanistan iş dünyasının önde gelen firmalarından yaklaşık 400 üst düzey temsilci katılacak.

İş forumunda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Yunanistan Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Mihalos ve Enterprise Greece Başkanı Syngros M. Aristomenis katılımcılara hitap edecek.

Balkan ülkelerinin Türkiye için asla ihmal edilmemesi gereken bir lokasyon olduğunu söyleyen İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, “Çünkü yeni Avrupa’nın hızlı büyüme potansiyeli en yüksek ülkeleri bu coğrafyada kümelenmiş durumda. Balkan ülkelerinin sahne alma zamanı geldiğinde biz de yerimizi almış olmalıyız. Bu nedenle İzmir’in Türkiye-Yunanistan İş Forumu’na özel bir önem vermesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İş forumunda turizm, otelcilik, inşaat, inşaat malzemeleri, enerji, yenilenebilir enerji, alternatif enerji kaynakları, emlak, denizcilik sanayi, ulaştırma, lojistik, gıda ve meşrubat, tarım ürünleri, makine sanayi, makine ekipmanları, bilgi ve iletişim teknolojileri, elektronik sanayi, kimyasallar, tekstil ve hazır giyim, deri ürünleri, sağlık ekipmanı, ilaç, kozmetik, hediyelik eşya, araba aksesuarları, müşavirlik, hukuk büroları, mali hizmetler, bebek ürünleri, mobilya ve basım sektörlerinde iş yapan Yunan firmaları yer alacak.

12 Kasım 2014 Çarşamba günü saat 11.00’da başlayacak olan Türkiye-Yunanistan İş Forumu kapsamında, diğer ülkede iş ve yatırımı olan birer firma da başarı öykülerini anlatacak. Öğlen saatinde gerçekleştirilecek ve iş forumuna katılan tüm firma temsilcilerinin katılacağı çalışma yemeğinin ardından ikili iş görüşmeleri yapılacak. Forum kapsamında, 550’yi aşkın ikili iş görüşmesinin gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Türkiye ile Yunanistan arasında 2002 yılında 902 milyon dolar olan ikili ticaretimiz, 2013 yılında yaklaşık 5.6 milyar dolar seviyesine yükselmiş bulunuyor. Geçen yıl ülkemizin Yunanistan’a ihracatı 1,4 milyar dolarken Yunanistan’dan ithalatımız ise 4,2 milyar dolar oldu.

Yunanistan ile ikili ekonomik ilişkilerimizde karşılıklı yatırımların artırılması da iş forumunun önemli bir gündem maddesi. Halen, Türkiya’de 591 adet Yunanistan sermayeli şirketin 6.7 milyar dolar düzeyinde yatırımı bulunuyor.