İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Konya’da 16 yaşındaki lise öğrencisinin tutuklanması ilişkin, hukuk kurallarının yok sayıldığını iddia etti.

İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan ve yönetim kurulu üyeleri, Konya’da 16 yaşındaki lise öğrencisi M.E.A.’nın tutuklanmasını bir basın toplantısıyla değerlendirdi. Öğrencisinin Kubilay’ı anma töreninde yaptığı konuşma sebebiyle okulundan alınarak tutuklandığını hatırlatan Özcan, "Hakareti mazur görmek mümkün değildir; ancak eylemle ceza ve tedbir arasında orantı bulunması, evrensel hukuk kurallarındandır. Ceza Muhakemeleri Kanunu 100 ve devamındaki maddelere göre uygulanan tutuklama tedbiri yasal değildir. Türk Ceza Kanunu 299. maddede tanımını bulan Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla kovuşturma yapılabilmesi, ancak Adalet Bakanı’nın iznine tabidir. Tüm hukuk kuralları yok sayılarak, tutuklama tedbiri adeta infaza dönüştürülmüştür" diye konuştu.

Aydın Özcan, Çocuk Koruma Kanunu ile getirilen yeni yaklaşımla çocuğun bir suçu işlediğinin değil, suça sürüklendiğinin kabul edildiğini hatırlattı. Özcan, "İzmir Barosu olarak hukukun üstünlüğüne, bağımsız yargıya yapılan her türlü usulsüzlüğe ve baskıya boyun eğmeyeceğimizi, mücadele edeceğimizi bildiririz" şeklinde konuştu.