İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bilişim alt yapısı ve yazılımları, Bilgi Sistemi İşbirliği Protokolü ile 30 ilçe belediyesinin hizmetine sunulacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan bilişim altyapısının ilçe belediyeler tarafından kullanılmasını sağlamak ve bilgi sistemleri verilerinden karşılıklı yararlanarak kaynak ve zaman israfını önlemek amacıyla, ilki 2004 yılında imzalanan Bilgi Sistemi İşbirliği Protokolü’nün kapsamı, yeni bağlanan ilçeleri de içine alacak şekilde yenilenecek. Yeni protokolle ilçe belediyelerinin yüksek maliyetli bilişim teknolojileri yatırımlarının düşürülmesi hedeflenirken aynı zamanda bilgiler ortak havuzda toplanarak veri tekrarı önlenecek. 25 Ekim Cumartesi günü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile 30 ilçe belediye başkanı arasında imzalanacak protokol kapsamında, ilçe belediyelerinin ihtiyacı olan otomasyon yazılımları ile kablolu ve kablosuz veri aktarım sistemleri İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilecek. Kullanıma açılan sistemlerin güncel tutulması da İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile Harita ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı tarafından sağlanacak. İzmirlilere daha hızlı ve kaliteli hizmet sunmak için hazırlanan protokolün ilki 2004 yılında dokuz, ikincisi ise 2009 yılında 16 ilçe belediyesiyle imzalanmıştı.

200 KİLOMETRELİK FİBER AĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi geliştirdiği projeler kapsamında, kent çapında fiber optik iletişim ağının kurulması ve tüm ilçe belediyeleri ile diğer ilgili kurum ve kuruluşları kapsayan 200 kilometrelik İZMİRNET omurgasını oluşturdu. İZMİRNET Projesi trafik sinyalizasyon sisteminin geliştirilmesinden güvenlik ağına; MOBESE sisteminden coğrafi bilgi sisteminden kent terminallerine; İzmir’in kriz yönetiminden e-belediye hizmetlerine kadar uzanan birçok alanda kullanılıyor. Büyükşehir Belediyesi ayrıca, Coğrafi Bilgi Sistemleri kapsamında, Türk yazılım teknolojisiyle oluşturulan 2 ve 3 boyutlu kent rehberlerini İzmirlilerin hizmetine sundu. Akıllı telefon ve tablet bilgisayarların yaygınlaşmasıyla birlikte sistemini yenileyen Büyükşehir Belediyesi, Mobil Kent Rehberi’ni de hayata geçirdi. Sürekli güncellenen rehberlerden, plan kararı sorgulamadan mezarlık takip sistemine kadar birçok bilgiye ulaşılıyor. Büyükşehir Belediyesi ayrıca, afet ve kriz anında kesintisiz ses ve veri iletişimin sağlanması için 4 bin telsizin kullanıldığı Sayısal Telsiz Ağı’nı kurdu.