İzmir’in 16 bölgesinde 543 bin aboneyi doğalgazla buluşturan İzmirgaz; çevreci, güvenli ve ekonomik yönüyle dikkat çeken doğalgazın kullanımıyla ilgili bir dizi açıklamada bulundu.

Doğalgazın toplumda var olan kanının aksine zehirsiz bir gaz olduğunun belirtildiği açıklamada, “Doğalgaz yüzde 95 metan ile bir miktar etan, propan, bütan gibi bazı hidrokarbonlardan oluşan bir yakıttır. Tabii halde kokusuz olan doğalgaza kaçak olması durumunda hissedilebilmesi için çürük sarımsak kokusuna benzer bir koku veren madde enjekte edilir” denildi.

Açıklamada üzerinde durulan ve kullanıcıların dikkat etmesi gereken güvenlik önerileri ise şöyle sıralandı: “Kullanım alanında çürük sarımsak kokusuna benzer bir koku hissedildiğinde Doğalgaz Acil Müdahale 187 hattını aranarak görevlinin vereceği talimatlara eksiksiz olarak uyulmalı. Cihazları üretici firmaların talimatlarına uygun monte ettirilmeli. Cihazların periyodik bakımları yetkili servislere yaptırılmalı. Konuttaki tesisat yapım aşamasında İzmirgaz teknik şartname ve uygulamalarına göre açılmış menfezler kesinlikle kapatılmamalı. Evde bacalı kombi kullanıyorsa, karbon monoksit detektörünün çalışır durumda olduğundan emin olunmalı. Kombi bacalı sisteme bağlı ise her yıl kış gelmeden önce mutlaka bacanın kontrolü yaptırılmalı. Binada bulunan deprem sensörü kontrol edilmeli çalışmıyorsa yetkili servise bildirilmeli. Kulanım aşamasında İzmirgaz tarafından bildirilen önerilere uyulmalı”

7 GÜN 24 SAAT HİZMET

Açıklamada, Doğalgaz Acil Müdahale 187 Hattı’na ihbar verilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar hakkında da bilgiler verildi. 7 gün 24 saat esasına göre çalışan acil müdahale merkezine ihbar verilmesi durumunda; adı, soyad ve telefon numarasının eksiksiz olarak yazdırılması, adres bilgilerinin doğru ve tam olarak verilmesinin acil müdahale ekiplerinin adrese hızlı bir şekilde ulaşmasında önemli rol oynadığına dikkat çekildi.

Güvenlik ve çevre açısından günümüzde en çok tercih edilen enerji çeşidi olan doğalgazın kullanımında bu önlemlere uyulmasının önemli olduğu vurgulandı.