Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı İzmir’deki oda ve borsaların ‘Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı’, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral’ın ev sahipliğinde yapıldı. Foça’da Denizkent Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda İzmir’deki odaların sorunları masaya yatırıldı. 16 maddeli toplantıda Torbalı’nın 5 isteği gündem maddesi olarak görüşüldü. Ege Bölgesi Başkanı (EBSO) Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve çevre ilçelerin oda başkanlarının katıldığı toplantının gündemi oldukça yoğundu. Torbalı’nın İzmir’in; göç, istihdam ve gelişim bölgesi haline geldiğine dikkat çeken Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun “Torbalı’nın sorunları çözülmeden İzmir’in sorunları çözülmez” dedi.

ENDÜSTRİYEL ARITMA ŞART

Toplantıdaki 5 gündem maddesi için söz alan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Pancar ve Torbalı OSB’ye otobandan iniş verilmesi talebinde bulundu. İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Pancar OSB’ye iniş verilmesi konusunda olumlu netice aldıklarını, Torbalı OSB içinde çalışma yapacaklarını söyledi. Sanayicilerin atık su sorunu konusunda İZSU ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü arasında yaşanan yetki karmaşasının şimdilik çözüldüğünü dile getiren Olgun, "Fabrikaların atık su sorunu çözülmüş değil. İZSU’dan Çaybaşı ve Yazıbaşı’na iki endüstriyel atık arıtma tesisi kurulmasını talep ettik. İZSU bunu yatırım programına aldı. Ama bunu hemen yapmak şart.Torbalı’da 700 tesis var. Sıkıntı devam edecek" dedi. KonununİZSU’nun gündeminde olduğunu ifade eden İZTO Başkanı Demirtaş ise“Fetrek Çayı’nın kirlenmemesi için bizde Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ile görüşüp konun takipçisi olacağız” dedi.

ELEKTİRK KESİNTİLERİ UTANÇ VERİCİ

TTO Başkanı Olgun’un Yazıbaşı ve Pancar bölgesindeki fabrikalarda yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili sözleri toplantıya damgasını vurdu.Olgun, "Bu çağda elektrik kesintisi utanç vericidir. Her gün elektrik kesintisi yaşanıyor, her kesintide makinaların içindeki kalıplar ve ham madde yanıyor. Oluşan zarar ve ziyanı varın siz hesaplayın" dedi.Daha önce Pancar, Ayrancılar ve Yazıbaşı sanayi bölgelerine Tahtalı Barajı trafosundan gelen elektrik Pancara yeni bir trafo kurulması ile bu trafodan dağıtılmaya başlandığını fakat bu yatırma rağmen GEDİZ A.Ş’nin sorunu çözmediğini ifade eden Olgun, yetkililerden çözüm için yardım istedi.

TORBALI İŞALEMİNİN TALEPLERİ

Olgun Turbalı işaleminin isteklerini ise şöyle sıraladı: ’’İzmir Aydın Otobanından Pancar Organize Sanayi bölgesine iniş verilmesi-İzmir Aydın Otobanından Torbalı Organize Sanayi Bölgesi ve Metropolis Antik Kentine iniş verilmesi. Pancar, Yazıbaşı ve Ayrancılar bölgesindeki fabrikalarda yaşanan elektrik kesintisi sorunun giderilmesi. İZSU’nun programında yer alan Çaybaşı ve Yazıbaşı Bölgesine endüstriyel artıma tesisi yapım projesine başlanması ve Kemalpaşa yolu üzerindeki mermer bölgesindeki ruhsat sorunlarının çözülüp söz konusu bölgenin OSB veya sanayi bölgesi ilan edilmesi.