İzmir’de meydana gelebilecek olası doğal afetlere hazırlıklı olmak için çalışmalarını aralıksız sürdüren Karşıyaka Belediyesi, engelli öğrenciler için de bilinçlendirme ve eğitim çalışması başlattı. Belediyenin Afet Eğitim Merkezi’ni ziyaret eden engellilere, afet sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler uygulamalı olarak anlatıldı.

ÖRNEK UYGULAMA

Afet Eğitim Merkezi’ni öğrencilere gezdiren sivil savunma uzmanı Ömer Karaca karşılaşacakları durumlarda neler yapmaları gerektiğini tek tek anlattı. Öncelikle deprem sırasında evin içinde en uygun saklanma yerleri ve saklanma şekli anlatılarak uygulamalı olarak gösterildi. Öğrenciler daha sonra yangın söndürme ve yangın anında evi saran dumanlardan korunarak kurtulma yöntemlerinin tatbikatını gerçekleştirdi. Afet sırasında ilk aranacak acil telefon numaraları da öğretildi. Öğrenciler son olarak simülatörde deprem anını yaşayarak, deprem anında hangi pozisyonda duracaklarını gördü.

ONLARIN ÖNCELİĞİ VAR

Yetkililer, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine devam eden öğrencilere verilecek eğitimin çok önemli olduğunu belirterek “Onlar yaşantımızın her döneminde önceliği olanlardır. Afet anı onları daha da çok etkiliyor. Panik halinde herkes kendi canının peşine düşünce engelliler unutuluyor. Kendi başlarına yapacakları çok önemli davranışlar var. İyi öğretilirse sıkıntılar büyük ölçüde atlatılır, küçük davranışlarla pek çok hayat kurtulabilir. Merkezimizde uygulamalar ile eğitim veriyoruz. Bu şekilde anlatılanları daha kolay ezberleyebiliyorlar” dedi.

SÜREKLİ EĞİTİM

Karşıyaka Belediyesi, Afet Eğitim Merkezi farklı afetlere yönelik hazırlanmış görsel özellikleri günümüz teknolojisini de kullanılan örnek bir merkez. Türkiye’de en iyi eğitim yerlerinden bir tanesi olan merkezde, haftada iki gün gruplara ücretsiz eğitim veriliyor. Depremde korunma, deprem anında yapılması gerekenler, sel baskınları, yangına müdahale, dumandan korunma yöntemleri uygulamalı olarak anlatılıyor. Ayrıca mankenler üzerinde ilk yardım müdahaleleri gösteriliyor. Eğitime katılmak isteyenlerin 363 77 22 numaralı telefondan bilgi ve randevu alabilecekleri ifade edildi.