Anadolu’nun bazı kültürlerinde ‘Taziye Evi’ kavramının daha gelişmiş olduğunu ifade eden Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda Kemalpaşa’da taziye evi yapmak için harekete geçtiklerini söyledi.

Türkiye’nin kültür mozaiği içinde ‘Taziye Evi’ kavramının son derece gelişmiş olduğunu belirten Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, yakınlarını kaybeden vatandaşın bu amaçla oluşturulan taziye ev ya da çadırlarında gelenleri ağırladığı belirterek, benzer bir projeyi ilçede hayata geçirmek istediklerini söyledi. Merkez Cami’ndeki cemaatle bir araya gelen ve sabah namazı sonrası onlarla kahvaltı yapan Başkan Uğurlu, Kemalpaşa’daki vatandaşın yoğun talebi üzerine böyle önemli bir çalışmaya başladıklarını ifade etti. Başkan Uğurlu, “Yakınını kaybeden kişi, duygusal anlamda son derce sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Böylesine üzücü bir anda bile, bu acıyı paylaşmak için gelen insanları ağırlamak son derece örnek bir davranış. Biz de buradan hareketle, yakının kaybedip sıkıntılı dönem yaşayan vatandaşımıza kolaylık sağlamak amacıyla mevcut olan bir uygulamayı, proje haline dönüştürmeyi kararlaştırdık. Böylece taziye evi fikri ortaya çıktı” diye konuştu.

Proje kapsamında, ilçenin önemli noktalarına bu evleri kurmak için kolları sıvadıklarını açıklayan Başkan Uğurlu, “İlk etapta iki tip proje çizdirdik. Bu projeye uygun tasarlanan tek katlı evlerin içinde banyo, lavabo ve 45 metrekarelik bir misafir salonu bulunuyor. Buradaki temel amaç, gelen misafirlerin ihtiyaçlarını gidererek, onları ağırlamak” dedi.

Projenin çizim aşamasının tamamlanmak üzere olduğun hatırlatan Başkan Uğurlu, “Prefabrik, betonarme ya da taş-ahşap malzemeden inşa edilmesi düşünülen bu evler için maliyet analizleri yapıyoruz. Bizim gönlümüzde geçen daha estetik olması itibariyle ahşap ve taştan taziye evleri inşa etmek. Maliyet analizi tamamlanır tamamlanmaz, bir örneğini ilçemizin bir mahallesine yerleştireceğiz” ifadesinde bulundu.

HEDEF 5 TAZİYE EVİ

Proje kapsamında 2015 sonuna kadar 5 adet taziye evi yapmayı planladıklarını kaydeden Başkan Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu evleri büyük parklarımızın olduğu alanlara koymayı düşünüyoruz. Yapının kullanışlı olması kadar estetik olmasına da önem veriyoruz. Taziye evlerini planlarken, çok amaçlı kullanıma uygun olmasına da özen gösteriyoruz.”