Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TISVA)’nın öncülüğünde sürdürülen ‘Türkiye Grameen Mikrofinans Programı’ kapsamında İzmir’de yaşayan bayanlara yönelik verilen mikro kredilere bir yenisi daha eklendi. El işi ürünlerden gıdalara; besicilikten işletmeciliğe kadar birçok alanda kullanılmak üzere kullandırılan krediler, Kemalpaşa Belediyesi’nde düzenlenen törenle sahiplerine dağıtıldı.

Yoksulluğu azaltmak ve kadınların ekonomik anlamda daha üretken olmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdüren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TISVA), yürüttüğü ‘Türkiye Grameen Mikrofinans Programı’ kapsamında Kemalpaşa’da yaşan yaklaşık 40 kadın girişimciye, 55 bin TL tutarındaki mikro kredi dağıttı. Program kapsamında el işi ürünlerden gıdalara; besicilikten işletmeciliğe kadar birçok alanda verilen kredilerden bugüne kadar 950 kadın yararlanırken; bu kapsamda yaklaşık 3 milyon TL tutarında mikro kredi de verilmiş oldu. Program kapsamında en az bin en fazla 3 bin TL tutarındaki krediler, 10 ay boyunca eşit aylık 100-300 TL arasında geri ödeniyor.

Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu’nun ev sahipliğinde TİSVA Aydın Bölge Direktörü Demet Dilevneli, AK Parti Kemalpaşa İlçe Başkanı Yaşar Kırkpınar’ın katılımıyla gerçekleştirilen törende konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, kadınları cesaretlendirme noktasında projenin son derece önemli bir çaba olduğunu söyledi. 2013 yılında düzenlenen etkinliğe katıldığını hatırlatan Ulema, “Bugün de burada olmaktan çok mutluyum. AK Parti’nin kadın milletvekili olarak projeyi, kadınlarımızın ülke ekonomisine katkı sağlamalarını cesaretlendirmek açısından son derece önemli buluyorum. Umuyorum ki, bu çalışma uzun yıllar devam edecek” diye konuştu. Konuşmasında Türkiye’nin büyük ve güçlü bir ülke olduğun altını çizen Ulema, “Türkiye nüfusunun yüzde 51’ini kadınlardan oluşturuyor. Dolayısıyla ne zaman kadınlar ülke ekonomisi için elini taşın altına koyar; ne zaman ki onlar da bu çarkın dönmesi için destek verir, işte o zaman Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olur. Bu şekilde hedefe ulaşmamız hiç de zor değil” dedi. Ulema, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün az bir rakamla başlayan bu çaba, yarın bir gün daha da büyür ve gelişir. Kadınlarımız için bunun bir örnek olduğunu düşünüyorum. Mikro kredilerle nice hayalini gerçekleştiren, kendi işinin patronun olan kadın tanıyorum. Dolayısıyla diyoruz ki, ‘Durmak yok yola devam’. Buradan istifade eden kadınlarımızın gittikleri yerde projeyi anlatırlarsa daha geniş kitlelere ulaşılabilir diye düşünüyor.”

TÜRK KADINI ÇALIŞKANDIR

Törende konuşan Başkan Uğurlu, “Türk kadını her zaman onurlu ve çalışkandır. Kadınlarımız bu krediyle ailelerine katkıda bulunmak istiyorlar. Bu kredi kadın girişimcilerimizin ekonomik anlamda en sıkıntılı olduğu dönemde onlara destek oluyor” dedi. Proje kapsamında kadın girişimcilerin kapı kapı gezmeden borç aramadan kredi kullanmalarına olanak sunulduğunu vurgulayan Başkan Uğurlu, “Emek veren ve üreten kadınlarımız bu parayla hem üretiyor hem de borcunu geri ödeyerek başkalarının da bu imkandan yararlanmasını sağlıyor. Bunun hem kent ekonomisi hem de Türkiye ekonomisi için önemli bir kazanç olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.