Ödemiş Ovası’na hayat veren Küçük Menderes nehrinde DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan ıslah çalışmaları çerçevesinde 11 kilometrelik çift taraflı istifli taş tahkimatı tamamlandı.

Küçük Menderes Sulama Projesi kapsamında yapılan arazi toplulaştırmasının daha verimli olması ve nehir yatağıyla ilgili çözülemeyen kadastral sorunların çözülmesi amacıyla Beydağ Barajı çıkışından Gökçen beldesi yakınlarına kadar olan bölümde başlatılan çalışmalarla 37 kilometrelik kıvrımlı nehir yatağı belirlenen kıvrımsız yeni güzergahla 7,5 kilometre kısaltılarak 29,5 kilometreye düştü.

Nehir yatağının değiştirilmesi sonucu ortaya çıkan 940 dekarlık eski nehir yatağı arazisi de doldurularak 1. sınıf tarım arazisine dönüştürülüyor. Çalışmalarla 2 bin dekarın üzerinde verimli tarım arazisi taşkından korunacak ve verimli toprakların nehirle birlikte denize gitmesi de önlenecek.

11 kilometrelik bölümde çift taraflı olarak taş kaplamasının yapıldığı Küçük Menderes nehir yatağında geriye kalan 18,5 kilometrelik bölümün kaplamasına Ekim ayı ile birlikte başlanırken, çalışmaların 4 ay içerisinde bitirilmesi hedefleniyor.

37 KİLOMETREDEN 29,5 KİLOMETREYE

Yağışlı havalarda taşkınlara da yol açan nehirdeki çalışmalarla ilgili Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Küçük Menderes nehri; İzmir ilinin doğusunda ve merkezine 160 kilometre uzaklıkta, Ödemiş ilçesinin 30 kilometre doğusunda, Beydağ ilçesinin 15 km kuzeyinde, Kiraz ilçesinin hemen bitişiğinde ve kuzeyinde yer alan Bozdağ’ın eteklerinden doğmakta ve yaklaşık 130 kilometre sonra yine İzmir’in Selçuk ilçesinden Ege Denizi’ne dökülmektedir. Küçük Menderes nehrinin Bozdağ’ın eteklerinden doğduktan sonraki yaklaşık 15. kilometresinde Beydağ Baraj aksı bulunmaktadır.

Küçük Menderes nehrinin 15 ile 52. kilometreleri arası, Beydağ Barajı Sulama Sahası olan Ödemiş Beydağ Sulaması İnşaatı sulama sahasında kalmaktadır. Ödemiş Beydağ Sulaması inşaatı kapsamında yapılmakta olan toplulaştırma çalışmalarının daha verimli olması, nehir yatağı ile ilgili 50 yıldır çözülemeyen kadastral sorunların çözülebilmesi için sulama sahası boyunca nehre yeni bir güzergâh tayin edilmiş ve mevcutta menderesli hali ile yaklaşık 52-15=37 kilometre olan nehir uzunluğu bu düzenleme ile 29,5 km’ye düşmüştür.

940 DEKAR ARAZİ 1. SINIF TARIM ARAZİSİNE DÖNÜŞTÜ

Bu düzenleme ile nehre ait yeni yatak oluşturulurken çıkan kazı malzemesi ile eski dere yatakları doldurularak yaklaşık 940 dekar arazi 1.sınıf tarım arazisi haline getirilmektedir. Ayrıca bu düzenleme ile nehirde 50 yıllık taşkın debisine göre kesit oluşturulmakta ve yaklaşık 2 bin dekar arazi taşkından korunmaktadır.

İşin geri kalan kısmı olan 18,5 kilometresinde gabion şilte ile şev tahkimatı imalatına Ekim ayı itibarı ile başlanılmıştır. İmalatların 4 ay içerisinde bitirilmesi hedeflenmektedir” denildi.