İzmir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Sinema Kulübü öğrencileri, iki sezondan bu yana beğeni ile izlenen Med Cezir dizisi yönetmeni Ali Bilgin’i ağırladı.

Amerikan yapımı The O.C. dizisinden uyarlanan, Serenay Sarıkaya ve Çağatay Ulusoy’un performansları ile televizyon izleyicisinin büyük beğeni ile takip ettiği Med Cezir dizisinin yönetmeni Ali Bilgin ve yardımcı yönetmeni Semih Bağcı, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Sinema Kulübü’nün etkinliğinde, İzmir Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldi. Dizinin başarısı ve sektörde öğrencileri nelerin beklediği konularında öğrencilerin sorularını yanıtlayan Bilgin, “Üçüncü sezona devam edilip edilmeyeceği konusunda henüz karar verilmedi ancak şimdiden devam edilmesi için bir kamuoyu oluşturulmuş durumda” dedi. Bilgin, gelecekte sektörde yer alacak Sinema Televizyon bölümü öğrencilerine kendilerini geliştirmelerini ve sektörle okul yıllarından itibaren bağ kurmalarını tavsiye etti. Söyleşi sonunda GSF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali Emre Bilis, Bilgin’e plaket takdiminde bulundu.

UYARLAMA DİZİLER YAPMAK ZOR

Özellikle Ortadoğu’da beğeni toplayan Türk dizileri kadar yabancı dizilerden uyarlama yapmanın da büyük zorlukları olduğuna dikkat çeken Bilgin, “Yurt dışında başarılı olmuş bir diziyi uyarlamak büyük stres. Orijinal halinde yer alan uyuşturucu bağımlılığı, alkolizm gibi konuların işlenmesi yerine konuyu yerelleştirmek için büyük çaba harcıyoruz” diye konuştu. Uyarlama dizilerin Türk yapımlarını baltalamayacağına inandığını belirten Bilgin, “Hababam sınıfı hala büyük bir beğeni ile izleniyor. İyi Türk yapımlarını mutlaka yeni kuşaklar beğeni ile izleyecektir” dedi.

YAPIMCI, DİZİNİN KALİTESİNİ BELİRLİYOR

Her sezon yayına yaklaşık 90 dizi girdiğini ancak sadece 60 tanesinin başarıyı yakaladığını hatırlatan Bilgin, “Bir dönem çok para kazandırıyor diye tekstilcisi, inşaatçısı yapımcı oldu. o dönem dizi kirliliği yaşandı ancak kaliteli yapımcıların sektöre yeniden hakim olması dizilerdeki kaliteyi yükseltti” dedi.

UZUN SET SAATLERİNİN NEDENİ İZLEYİCİNİN UZUN BÖLÜM BEKLENTİSİ

Yaklaşık 25 farklı mekanda 5 günlük bir çalışma ile bir bölüm çektiklerini belirten Bilgin, setlerdeki uzun çalışma saatlerinin sektörün en önemli sorunu olarak öne sürüldüğünü ancak en az 110 dakikalık bölümü seyircinin talep ettiğini dile getirdi. Bilgin, “Hollywood’daki gibi sosyal güvencelere sahip olmadıktan sonra bu sorunun sendikal çalışmalarla çözüleceğine inanmıyorum. Bu durumu ancak yapımcı şirket ve kanal arasında yapılacak anlaşmalar çözer” yorumunda bulundu.

DİZİ ÇEKMEK YÖNETMENİ GÜÇLENDİRİYOR

Bu yaz bir gişe filmi ile sinemalarda yer alacağının bilgisini paylaşan yönetmen Ali Bilgin, “Şimdiye kadar başarılı çalışmalar içinde yer aldım. Dizi çekmek yönetmeni ve portföyünü güçlendiren bir iş. Bu yaz yapacağım gişe filminin bir sonraki çalışmam için kaynak oluşturacağını tahmin ediyorum” dedi.