Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ödemiş ilçesinde fakülte açılması konusunda çalışmaların başlatıldığını bildirdi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve ekibi, 2015 sonbaharında Birgi’de yapılacak sempozyum için incelemeler yapmak üzere İzmir’in Ödemiş ilçesinde gitti. İlçe Kaymakamı Celil Ateşoğlu ve Belediye Başkanı Mahmut Badem’i de ziyaret eden ekip, Ödemiş’te fakülte açılması konusunda Başkan Badem ile görüşmeler yaptı.

1996 yılından bu tarafa Ödemiş’te hizmet veren Sağlık Meslek Yüksek Okulu’nun, önümüzdeki yıldan itibaren fakülte olarak eğitim verecek olması nedeniyle yer değişikliği yapılacak. İlçede Ege Üniversitesi’ne ait boşalan okul binasında havza ile ilgili bir meslek yüksek okulunun açılacağını belirten Rektör Candeğer Yılmaz, Ödemiş’te fakülte açılması konusunda da çalışmaların başlatılacağını söyledi.

Birgi’nin tarihi dokusundan çok etkilendiği belirten Rektör Yılmaz "Üniversitemiz, 20 yıldır Ödemiş’te eğitim anlamında rehberlik yapıyor. Çok uzun zamandan beri sanat tarihi, arkeoloji, edebiyat, tarih, sosyoloji bölümlerimizin burayla ilgili kendi çapında uluslararası niteliklerde yayınları, danışmanlıkları, rehberlikleri var. 60. yılına giren üniversitemizin, bu kez daha enerjiyi toparlayan, pek çok faktörü de gündeme taşıyan, daha etkin, daha etkileyici bir özgün çıktıya imza atmasını istedik. Bunu da Birgi olarak belirledik ve Birgi’nin uluslararası kültürel miras listesinde asıl yerini alması için elimizden geleni yapmaya karar verdik” diye konuştu.

Birgi’ye sahip çıkma konusunda Ege Üniversitesi’nin desteklerinden dolayı teşekkür eden Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ise, şu şekilde konuştu: "Birgi, ülkemizde korunmuş ender yerlerden biri. Bu özelliği bilimsel yaklaşımlarla biraz daha öne çıkarabilip, Unesco’nun Dünya Kültürel Miras listesinde yer alabilirsek büyük bir yol alacağımıza inanıyorum. Yerel yöneticiler olarak bizler, bu önemli mekanları korumak ve gelecek kuşaklara taşımakla yükümlüyüz. Bunun için bilimsel çalışmalarla yapılacak desteğe ihtiyacımız var."