İzmir’de belediyelerin üniversite ve liseye hazırlık kurslarında çifte standart uygulandığı iddia edildi. CHP’li Çiğli Belediyesi’nin ilçe halk eğitim merkezi ile birlikte açmaya hazırlandığı kurslara Kaymakamlık’tan izin çıkmadığı ileri sürülürken, AK Partili Menderes Belediyesi, 8. ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik kusları hayada geçirdi. Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, ’’Bizimle birlikte, hatta bizden sonra harekete geçerek kurs açan belediyeler var. Bize iznin siyasi nedenlerle verilmediğini düşünüyorum’’ dedi.

Çiğli Belediyesi, ilçe milii eğitim ve ilçe halk eğitim merkezi ile protokol imzalayarak Çiğli Belediyesi Eğitim Merkezi (ÇİBEM) adıyla, hem lise ve üniversiteye hazırlık, hem de halka yönelik ücretsiz meslek edindirme kursları açtı. Kursların verileceği derslikler de Çiğli Belediyesi’nin eski hizmet binasında eğitim-öğretime hazır hale getirildi. Ancak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü teftiş kurulu raporu olumlu çıkmasına rağmen, Çiğli Belediyesi’ne bir türlü tebliğ edilmediği ileri sürüldü.

BAŞKAN ARSLAN: ’’NEYE MAL OLURSA OLSUN AÇACAĞIM’’

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, İzmir’de kurs açan diğer belediyeler gibi kendilerinin de eğitim-öğretimde fırsat eşitliği sağlamak ve halkın meslek sahibi olmasını temin için kurslar açtıklarını ifade ederek, ’’Belediyemizin dershane açtığını söylüyorlar. Dershane verdiği hizmetin karşılığında ücretini alan özel bir işletmedir. Kaldı ki hükümetin özel dersanelerle ilgili kapatılması kararı varken bunu nasıl yaparız. Biz dershane açmıyoruz, bir kamu kuruluşuyuz belediye yasasına göre ücretsiz kurs açıyoruz. Ben Çiğli’de yoksul insanların okuyan evlatları içi,n eğitimde fırsat eşitliği sunmayacaksam, Çiğli’deki okumak isteyip de okuyamayan öğrenciye sahip çıkamayacaksam, işsizliğin çözümü için mesleki kurslar açamayacak ve kadınları sosyal hayata kazandırmayacaksam bu halka neyin hizmetini vereceğim? Ben bedeli ve vebali ne olursa olsun o kursları eni,nde sonunda açacağım. Kaldı ki, bizden önce, bizimle birlikte, hatta bizden sonra harekete geçerek kurs açan belediyeler var. İl Milli Eğitim Müdürlüğü teftiş kurulu raporu olumlu çıkmasına rağmen, Çiğli Belediyesi’ne bir türlü tebliğ edilmedi. Bize iznin siyasi nedenlerle verilmediğini düşünüyorum’’ dedi. Arslan, raporun kendilerine Çiğli Kaymakamlığı tarafından tebliğ edilmediğini öne sürdü.

KAYMAKAM ARI: ’’BİZ AÇTIK BELEDİYE AÇAMAZ’

Çiğli Kaymakamı Mustafa Arı, artık Türkiye’de dersane açılmayacağına dair hükümetin kararı bulunduğunu, bu konuda bir genelgenin de yayınlandıoğını ifade ederek, ’’Biz, milli eğitim müdürlüğümüz tafarından 22 okulumuzda bu kunuyla ilgili kurslar açtık. Belediye dershane de kurs da açamaz. Açmasına da zaten gerek yok. Çiğlililer çocuklarını açtığımız bu kurslara göndersin. Belediye eğitim-öğretimi devletimize bıraksın ve kendi asli görevlerini yerine getirsin’’ dedi. Kaymakam Arı, siyasi nedenlerle kurs açtırılmadığı iddialarının doğru olmadığını, mesleki kursların önünde bir engel bulunmadığını ifade etti.

MENDERES’TE KURSLAR BAŞLADI

Öte yandan, Çiğli’de öğrencilere yönelik kurslara izin çıkmazken, AK Parti’li Başkan’ın yönettiği Menderes Belediyesi tarafından lise ve üniversiteye hazırlık yapan öğrenciler için ücretsiz kurslar başladı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol ile 8. ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleşen eğitimlere öğrencilerin ilgisi de yoğun oldu. İlçede ilk kez gerçekleştirilen uygulamaya ilk etapta 700’den fazla öğrenci katılım gösterdi. Uygulama kapsamında öğrencilere belediye tarafından ücretsiz eğitim kitapları da dağıtıldı. Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Akif Savaş’ın birlikte dağıttığı kitaplar ile öğrenciler çalışmalara başladı. Başkan Soylu, “Hem 8. sınıf hem 12. sınıf öğrencilerimize soru bankası ve konu anlatımlı kitaplar belediyemiz tarafından ücretsiz olarak verildi. Kitaplar Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onay almış, çocuklarımızın eğitimine katkı koyacak şekilde hazırlanmıştır. Onların zorlu eğitim süreçlerinde girecekleri sınav maratonunda bir adım önde olmaları için elimizden gelen her türlü desteği gösteriyoruz “ dedi.

Uygulamayla Menderes’te ilk etapta 700’den fazla öğrenci eğitim görmeye başlarken, Başkan Soylu, bu kapsamda gerçekleştirilecek ücretsiz kurslar için yakında MEGEM adı altında Menderes Gençlik ve Eğitim Merkezi’ni hayata geçireceklerinin müjdesini verdi.