İzmir’in dillere destan ve şarkılara konu Kordonboyu’nu yeşil çim örtüsü görenlerin içini acıtıyor. Hergün yüzlerce turist ve İzmirli’nin dinlenmek için geldiği Kordon’da binlerce lira ödenerek kaplanan çimler yer yer kururken, yapılan iyileştirmeler ise, adeta ’’yamalı bohça’’ görüntüsünü andırıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kıyı Tasarım Projesi çerçevesinde defalarca düzenleme yaptığı ve yemyeşil çimlerle kapladığı Kordonboyu’nda 53 bin metrekarelik alandaki çimler yer yer kurudu ve sarardı. Sararan bölümlerle yeşil alanlar birbirinden oldukça farklı görüntüler oluştururken, bu durumun deniz seviyesine uygun olmayan, İzmir’in havasına dayanıklı çimleme yapılmamasından kaynaklandığı ileri sürülüyor. Ayrıca Kordon’da gerekli bakım çalışmasının usulüne uygun veya hiç yapılmadığını vurgulayan uzmanlar, ’’Büyükşehir Belediyesi çimleri kooperatifler vasıtasıyla alıyor. Uygulamayı ise Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı Yeşil Alanlar Şube müdürlükleri kendi işçileri marifetiyle gerçekleştiriyor. Gerektiği gibi bakım ve sulama yapıldığına şahit olmadık. Sıradan işe aldığınız insanlar, uzmanlık isteyen bir konuda ne kadar başarılı olabilir. Kooperatifler ise sadece yetiştiricidir. Bakım işini üstlenmez. Zaten onlar da taşeron dururmunda. Yetiştiriciden alıp belediyeye satıyor. Parasını alıp geri çekiliyor’’ dediler.

UYGULAMAYI YAPAN BAKIMI ÜSTLENMELİ

Kordon’un İzmir’in gerdanlığı ve hergün kruvaziyerlerle gelip giden yüzlerce turistin gezi güzergahında bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, ’’Bizim Kordonboyu’na gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Oradaki yeşil örtünün yaz-kış canlı tutulması gerekiyor. Bu da ancak ve ancak doğru çim tercihi, iyi bakım, yenileme ve sulama ile olur. Belediye bu konuda görevi işin ehline vermelidir. Çimlemeyi yapan uzman firmanın bakımını da yapması gerekiyor. Bu arada belediye bünyesinde istihdam edilen işçiler eğitilebilir. Bu sadece Kordon için değil, Bayraklı ve Karşıyaka’daki binlerce dönüm yeşil alan için de geçerlidir’’ diye konuştular.

BÜYÜKŞEHİR KENDİNİ SAVUNDU

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Kordon başta olmak üzere diğer tüm yeşil alanları yeşil tutmaya gayret gösterdiklerini belirterek, ’’İzmir’in havası yeşil alanların devamlı yeşil kalmasına izin vermiyor. Yer yer kuruma ve sararmalar olurken, biz de müdahale ediyoruz. Kıyı Tasarım Projemiz çerçevesinde tüm yeşil alanlar yeniden elden geçirilecek. Uzmanlardan destek almaya ise her zaman hazırız. İzmir için herkes elini taşın altına koymalı, bilgi paylaşmalıdır’’ ifadelerini kullandılar.