Kemeraltı Günleri kapsamında gerçekleştirilen panelde konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, tarihi çarşı’nın özel bir yasayla koruma altına alınması gerektiğini belirterek, "İzmir’in tarihini, kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için Kemeraltı’nı korumamız gerekiyor" dedi.

İzmir’in en önemli tarihi mekanlarından biri olan Kemeraltı Çarşı’sını yeniden hatırlatmak ve eski günlerindeki canlı atmosferine kavuşturmak amacıyla "Kemeraltı’nda Ticaret ve Yönetim" isimli bir panel düzenlendi. Sahne Tozu Tiyatrosu Haldun Dormen Sahnesi’nde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya üstlenirken, Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice ile İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel konuşmacı olarak katıldı.

Kemeraltı Çarşısı’nı konu alan ve Yönetmenliğini Ahmet Akdeniz’in üstlendiği ‘Kemeraltı’nda Yaşam’ adlı belgesel gösteriminin ardından başlayan panelde, ilk sözü Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel aldı. Baransel, Kemeraltı’ndaki samimiyetin AVM’lerde bulunmadığını belirterek, "Kemeraltı Çarşısı’nda 270 hektarı aşan bir bölgede, 250’ye yakın işkolu, 1 milyon ürün çeşidi, 15 bin işyeri, 10 bin esnaf ve 80 bin çalışanıyla günde 700 bin ziyaretçiye hizmet veriyoruz. Biz de Kuyumcular Odası olarak esnafımızın yalnız olmadığını göstermek için Kemeraltı ile ilgili projelere her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice de, Kemeraltı Çarşı’nın önemine değinerek, "Kemeraltı bir mekteptir, bir yaşam şeklidir, hayattır. İzmir’in herhangi bir yerinde herhangi bir belediye başkanı değil ama Konak Belediye Başkanı, İzmir’in turizm, sanayi, ticaret ve kültürü hakkında konuşabilir; çünkü temsil ettiği makam İzmir’in kendisidir” diye konuştu.

"KEMERALTI’NI KORUMAMIZ GEREKİYOR"

Panelde söz alan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın sadece esnaf ve zanaatkar için değil aynı zamanda İzmir için korunması gerektiğini belirtti. İzmir için Kemeraltı’nın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Pekdaş, konuşmalarında şu ifadelere yer verdi: "Geleceğimiz için, İzmir’in tarihini, kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için Kemeraltı’nı korumamız gerekiyor. Bugün biz Kemeraltı’ndan para kazanamayabiliriz ama gelecekte bu Kemeraltı’nın İzmir için ciddi bir ekonomik değer olmasına yönelik tedbirler için bugünden çalışmamız lazım."

Panele, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Türkiye Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Hasan Özcan, İzmir Otel ve Pansiyon İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen ile AK Parti Konak İlçe Başkanı Temel Yıldırım ve çok sayıda esnaf ile vatandaş katıldı.