Türkiye’de ilk defa Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen “3. Ar Ge ve Teknoloji Günleri” açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yılmaz, “Ege Üniversitesi 70 bin kişinin içinde bulunduğu büyük bir ailedir. Hedefimiz dünyada ilk 500 de bulunan üniversitemizin ilk 300 üniversite arasına girebilmesidir. Çok yetenekli ve becerikli bir öğretim elemanı kadrosuna sahibiz. Gönlüm istiyor ki bütün Ege Üniversitesi marka değeri için kocaman bir gösterge olsun. Ülkemizin hedefleri doğrultusunda üniversitemiz 2023’e damga vursun” dedi.

Ege Üniversitesi(EÜ) tarafından düzenlenen Elginkan Vakfı ve TÜBİTAK tarafından desteklenen 3. Arge ve Teknoloji günleri “Üniversite Patentleri Yarışıyor” etkinliği açılış toplantısı EÜ Atatürk Kültür Merkezi(AKM)’de gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarını EBİLTEM TTO Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, Elginkan Vakfı Genel Müdürü İlhan Üttü, Ege Üniversitesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, TÜBİTAK TEYDEB (Teknoloji ve Yenilik Destek) Başkan Vekili Fatih Yülek ve EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz yaptı.

Prof. Dr. Sukan, “İlk olarak 1998 yılında proje sergisi gerçekleştirdik. Mütevazi bir şekilde binamızın en alt katında yaklaşık 80 kadar üniversiteli araştırmalarını sergi halinde tanıttık. Teknoloji pazarı gibi kavramlara bizlere çok uzaktı. Şimdi ise patent sergileri ile karşınızdayız. Bugün 36 üniversiteden 147 başvurumuz var. Bu aradaki fark Türkiye’de farkındalığı anlatması için önemlidir” diye konuştu.

İlhan Üttü ise, “Elginkan Vakfı adına neden bir vakfın teknoloji yarışmalarına destek verdiğini 3 madde de söylemem gerekirse; vakfın kurucusu Ekrem Elginkan’ın mühendis ve sanayi şirketleri sahibi olmasına rağmen ilk amacını Türk dilini ve Türk kültürünü araştırmak olarak koydu. İkinci amacı olarak ise bilim ve teknoloji alanında yapılan faaliyetlere destek olmaktı. Üçüncü ve önemi yeni anlaşılan mesleki eğitim alanında gelişim sağlamaktı” dedi.

İbrahim Gökçüoğlu da, “Eskiden küçük çocuklar bir fikir ile geldiğinde başımıza icat çıkarma denilirdi. Şimdi ise icat yapılmadan ilerleme kaydedilemiyor. Bu alanda bir kültürü oluşması gerekiyor. Sanayi odası olarak bu kültürün oluşması için tespit ettiğimiz kriterlerimiz var. Eğer gerçek Ar-Ge yapılacak ise Batı’nın ve dünyanın kriterlerini göz önünde bulundurmamız gerekir. Temel bilimler olmadan gerçek Ar-Ge yapılamaz” diye konuştu.

Fatih Yülek de, “Bu tür akademi ile teknolojinin birleştiği toplantılara katılmaktan mutluluk duyuyoruz. Sanayicilik açısından bakarsak 60lar, 70’ler ve 80’ler de ne üretsek satıyordu. Sonrasında iyi ve kaliteli ürünler satılmaya başladı. Daha sonrasında kaliteli, ucuza, markalı ürünler satılmaya başladı. Şimdi ise işimiz daha zor. Bu tür organizyonları TÜBİTAK olarak destekliyoruz. Etkinlikte emeğe geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da, “Bu ülkeye üretim katkısı yapmak isteyen herkese teşekkür ederim. Hepiniz hoş geldiniz. Ülkemizin geçmişten geleceğe büyük bir ivme içinde olduğunu hepimiz görüyoruz. Farkındayız ve bir şeyler yapmak için enerjimiz var. Sorunlarımızı ortaya koyup, konuşabileceğimiz bir boyuta geldik. Şimdi neyi nasıl yapmamız konusunda kol kola bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Yani ortak aklı her zamankinden çok kullanıyoruz. Ortak mesaiyi de her zamankinden daha çok algılıyoruz” diye konuştu.

Büyük Ege Üniversitesi ailesinden bahseden Prof. Dr. Yılmaz, “Ege Üniversitesi 2015 yılında 60. yılında kutlayacak olan 200 bine yakın mezun vermiş ve şuan da 70 bin kişinin içinde bulunduğu büyük bir ailedir. Hedefimiz ilk 500 de bulunan üniversitemizin ilk 300 üniversite arasına girebilmesidir. Çok yetenekli ve becerikli bir öğretim üyesi kadrosuna sahibiz. Gönlüm istiyor ki bütün Ege Üniversitesi marka değeri için kocaman bir gösterge olsun. Ülkemizin hedefleri doğrultusunda üniversitemiz 2023’e damga vursun” dedi.

Toplantının sonunda Prof. Dr. Yılmaz organizasyona destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ederken, “Ege Üniversitesi 60 yıl Fidan Sertifikası” hediye etti.