Türkiye’nin turizm alanındaki en önemli buluşmalarından biri olan Travel Turkey İzmir Fuarı’na konuk olan İzmir Sağlık Turizmi Derneği, İzmir’in Sağlık Turizmi Vizyonu ve Sektörel Beklentileri konusunda seminer düzenledi.

Moderatörlüğünü İzmir Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Alpaslan Coşkun’un yaptığı seminere konuşmacı olarak Op.Dr. Özer Gürbüz, Doç.Dr.Gülay Vural, Prof. İge Pınar, Dr. Bülent Cinel, Dr.Ayşe Özlem Yılmaz, Veysel Kapukaya katıldı. Açılış konuşmasını yapan İzmir Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Coşkun, sağlık serbest bölgelerinden ve termal yatırımlar ile ilgili yapılan ve yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

İlgili bakanlıkların fiilen uyguladığı protokol çerçevesinde verilen desteklerden bahsedilen seminere konuşmacı olarak katılan Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Bülent Cinel, yerel yönetimlerin sağlık turizmine katkıları konusunda sunum yaptı. 1997 yılında Türkiye’de ilk kez sağlık turizmi kongresini İzmir’de gerçekleştirdiklerini, ancak İzmir’in bu konuda çok geri kaldığını ifade eden Dr. Bülent Cinel, bu konuyu İstanbul ve Antalya bölgelerinin daha çok sahiplendiğini söyledi. Oysa İzmir’in bu konuda çok daha zengin olduğu hatırlatmasını yapan Cinel, 2013 yılında Türkiye’de ilk kez yapılan Dünya Sağlık ve 3.Yaş Turizmi kongresinden bahsetti.

Yerel yönetimlerin topluma en yakın olan bir yönetim şekli olduğuna vurgu yapan Selçuk Belediye Başkan yardımcısı Dr. Bülent Cinel, “Toplumun ekonomi ve çevre arasında dengeli bir ilişkinin sağladığı sağlıklı ve güvenli toplumların oluşturulmasında önemi yadsınamaz. Yerel gereksinimleri en iyi bilendir, bu gereksinimlere uygun politikalar geliştirilir. Yerel yönetimlere düşen en önemli rol; şehir sağlığı kavramını yaygınlaştırmak, şehir sağlığı ile ilgili eğitimleri vermek, şehir sağlığı düzenleyen mevzuatların geliştirilmesi, şehir sağlığını destekleyen şehir ekonomisi, çevre, kültür, sosyal yaşam; sosyal destek mekanizmalarının yaratılmasında kolaylaştırıcı, teşvik edici platformlar oluşturmak, doğrudan geliştirici, uygulayıcı, değerlendirici ve denetleyici olmaktır. Yani sağlıklı alt yapısı olmayan bir ilin yada bir ülkenin sağlık turizmden söz etmesi çok mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Yerel yönetimlerin sağlık turizmine ne gibi katkılar sunacağından da bahseden Cinel, sağlık turizmi planlamasında merkezi ve yerel yönetimlerin eşgüdümünün çok önemli olduğunu, stratejinin paralel olması gerektiğini kaydetti. Selçuk Belediyesi olarak hem seyahat acentelerini, hem beş yıldızlı otelleri, hem de sağlık turizmine paydaşı olan diğer grupları 15 Aralık’ta sağlık turizmi çalıştayına alacaklarını belirten Cinel; “Buradaki en önemli adım da birincisi ilçenin markasını oluşturmak, ikincisi destinasyon imajını yaratmak. Destinasyon imajımız ne kadar kötü olursa en güzel hastanelerimizi, en güzel sağlık kuruluşlarımızı ortaya koysak da bir anlam ifade etmez” ifadesini kullandı.

2010-2013 yılları arasında Kamu Hastaneleri yöneticisi olan ve Sağlık Turizm Koordinatörlüğünü yapan Dr. Bülent Cinel, 1998’de yola çıktıklarını, 2010 yılında ilgili genelgeyle Sağlık Turizmini Türkiye’ye kazandırdıklarını, daha sonra bütün bu çalışmaları genel alana ve özel sektöre yayabilmek için dernek kurduklarını belirtti. Derneğin esas amaçlarından kısaca bahseden Cinel; “Bu derneğin esas amacı birinci planda özel ve kamu alanında çalışan Sağlık Turizmi paydaşlarını ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek bir sinerji oluşturmak, birlikte yurtdışında lobicilik faaliyeti yaparak İzmir’i ve Türkiye’yi sağlık turizmi alanında markalaştırmak. Bu konuda da sektörel dayanışmayı sağlamayı amaç edindik. Fakat İzmir’de sektörün bazı kesimleri geri planda kaldılar. Bizler 2013 yılında Türkiye’de hiç olmamış bir kongreyi Dünya Sağlık 3.yaş kongresini ilimize getirdik. Bizler farkındalığı artırabilmek için yaklaşık 4 ay mücadele verdik, ancak gerekli desteği görmedik. Yani Sağlık Turizminin ne olduğunu bölgemizde bir türlü anlatamadık. Ta ki, kongreyi yapana kadar. Kongreye yaklaşık 45 ülkeden 300’ün üzerinde katılımcı katıldı. Bu kongrede 2023 hedefleri oluşturuldu” şeklinde konuştu.

İstatistikler üzerinden hedefleri sıralayan Cinel, Türkiye’nin dünya genelinde sağlık turizmini gerçekleştiren ilk 10 ülke arasında olduklarını kaydetti. Sağlıktaki turizm hareketlerini ‘turistin sağlığı’, ‘turizm sağlığı’ ve ‘sağlık turizmi’ olarak 3 grupta özetleyen Cinel; “Turizm Sağlı ülkemize seyahat amaçlı gelen turistlerin seyahat esnasında rahatsızlanarak acil sağlık hizmeti almak zorunda kalmaları; Turizm Sağlığı turistin konakladığı ve ziyaret ettiği çevrelerin sağlığı, bu yerlerin sağlıklı olması, turistin çevreye ve çevrenin turiste sağlık açısından etkilerinin araştırılıp düzenlenmesi; sağlık turizm ikamet edilen yerden başka bir ülkeye yada herhangi bir sebeple sağlık hizmeti almak için yapılan planlı seyahattir” şeklinde bilgi verdi.