Tire Kent Müzesi açılışının üstünden çok kısa bir süre geçmesine rağmen ilçenin marka değeri oldu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in kurdele kesmesiyle ziyaretçilerine kapılarını açan Tire Kent Müzesi, içeriği, barındırdığı değerler, sergilenen ürünler ve özel sergi köşeleriyle ilçenin tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Yerli ve yabancı çok sayıda misafir ağırlayan Tire Kent müzesi, ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Tire Kent Müzesi ziyaretçilerden de tam puan alıyor. Geçtiğimiz günlerde Tire’ye toplantı için gelen İzmir Valisi Mustafa Toprak, Tire Kent Müzesi’ne uğramış ve müze ile ilgili övgü dolu sözlerle bahsetmişti. Vali Toprak, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’e ilçeye böyle bir kazanım sağladığından ötürü teşekkür ederek, duygu ve düşüncelerini ziyaretçi defterine yazmıştı.Bir kentin insani değerleri ile Kültürel ve tarihi mirası ile ve de insanların oluşturduğu el sanatları, sanat ve kültür hayatı ile günlük yaşamın tüm değerlerinin Tire Kent Müzesi’nde çok iyi bir şekilde toplandığını ve sergilendiğini belirten Vali Toprak,‘’Tire Kent Müzesini gelip gördükten sonra söylenecek tek söz teşekkür ve de tebriklerimizi sunmaktır.’’ demişti.

Açılış programı için Tire’ye gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Kent Müzesi hakkında görüşlerini ‘’Tire sokaklarının geleneksel dükkânlarını ve el sanatlarını yansıtacak bu müzede beledi dokuması, keçecilik, yorgancılık, semercilik, saraçlık, nalın ve körüklü çizme yapımı, ustalarıyla birlikte bu çarşıda yeniden hayat bulacaktır’’ şeklinde ifade etmişti. İzmir Milletvekilleri Dr. Aytun Çıray, Mustafa Moroğlu ve Hülya Güven de Tire Kent Müzesi’ne tam not veren ziyaretçilerdendi. Kent Müzesi son olarak da İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz’den de tam puan aldı. Ediz ‘’Tire Belediyesi’nin açmış olduğu müzede çok önemli eser ve objeler sergileniyor’’ diyerek çalışmaların önemine vurgu yaptı.

Projenin sahibi olan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, ilçeye yıllarca kent müzesi kazandırmak için çeşitli girişimlerde bulunduğunu belirterek ‘’belediye eski hizmet binamızın önce restorasyonunu gerçekleştirdik. Daha sonra Tire kültürüne dair envanterleri toplamaya başladık. Burası adeta küçük bir Tire gibi oldu. İlçemizin sokaklarını, kültürünü burada yansıtarak gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Müzemizde sadece el sanatlarımız değil,belediye tarihi, geçmişten günümüze belediye başkanları, kentin belleğini yansıtan makbuz, evrak, doküman ve fotoğraflar bulunuyor. Tireli ya da Tire’de yaşamış sanatçıların eser ve fotoğrafları, yeme-içme kültürü, spor faaliyetleri ve Tire’ye hizmet etmiş değerlerimizin hayatlarını anlatan bilgiler, su ve hamam kültürü, Tirelinin geleneksel giyimini yansıtan yöresel kıyafetleri ile beraber berber, terzi, ayakkabıcı, fotoğrafçı gibi hizmet sektörünün farklı kolları Tire Kent Müzesi’nde yer alıyor’’ dedi.

Kent Müzesi’nde özel sergi alanı da bulunuyor. Müzede kent belleğini yansıtan envanterler haricinde özel sergilerin bulunduğunu ve bu sergilerin sürekli güncellendiğini belirten Tire Kent Müzesi Müdürü Edip Adanalı ‘’Pierre Loti sergisi ile birlikte özel sergi yerimizi açtık, ayrıca arkeoloji sergimiz var. Osmanlı döneminde kullanılan mühürler ve eski yüzükleri de sergiliyoruz. Çok yakında neyzen Şenol Filiz’in ailesinin eski saatlerini de sergileyeceğiz’’ dedi.