Son olarak hafta sonu oda ve borsaların ortak toplantısında Torbalı Ticaret Odası tarafından gündeme getirilen Yazıbaşı ve Pancar’daki elektrik kesintileri CHP’li milletvekili Susam tarafından TBMM’ye soru önergesi şeklinde sunuldu. Önergede GEDİZ A.Ş’nin çalışmaları hakkında Bakan Yıldız’dan bilgi istendi.

Torbalılı sanayicinin adeta kâbusu olan elektrik kesintileri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine taşındı. Son olarak TOBB’a bağlı İzmir’deki oda ve borsaların ‘Yönetim Kurulları Ortak Toplantısında’ Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun tarafından gündeme getirilen Yazıbaşı ve Pancar’daki sanayicinin elektrik sorunu ile ilgili CHP’li İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam harekete geçti. Gediz A.Ş’nin bu konuda yaptığı çalışmaları öğrenmek ve sorunun çözümünü istemek için TBMM’ye konuyla ilgili soru önergesi verdiğini açıklayan Susam, önergede şu sorulara yer verdi: “Torbalı ilçemizde meydana gelen elektrik kesintilerinin son bularak sanayicimizin kesintisiz üretimi için bir girişim olacak mıdır? Sözü verilen 22 trafo değişimi ve 2 milyon TL’lik yatırım ne zaman gerçekleşecektir? 2015 yılı Bakanlık bütçesi içerisine bu yatırım dahil edilmiş midir?” dedi.

Konuyla ilgili Gediz A.Ş’nin çalışma yapmasını isteyen Susam, “Sanayici ve esnaflarımızla birebir iletişimlerimizden ilçede yaşanan elektrik kesintisi ve diğer problemleri yakından takip ediyoruz. Bu sorun üzerine hazırlamış olduğumuz ve bir an önce çözüm getirilmesini beklediğimiz soru önergemizi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a iletmiş bulunmaktayız” dedi.

TORBALI ÖNEMLİ

Susam’ın cevaplanmak üzere verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verildi: “Torbalı ilçesinin hem İzmir’e hem de ülkemize maddi anlamda büyük getirileri bulunmaktadır ve bu alana yapılan yatırımlar her geçen gün artmaktadır. Sanayi yatırımlarının giderek çoğaldığı, gıda imalatçıları ve perakende sektörünün de dağıtım merkezlerini konuşlandırdığı bir bölge konumundadır. İzmir ilinin devlete verdiği toplam verginin yüzde 40’ının Torbalı’da bulunan işletmeler tarafından karşılandığı da dikkat çekici bir istatistiktir. Ancak bu katma değere sahip işletmelerimizin uzun zamandır çözülmesi için çaba sarf ettikleri ve sonuç alamadıkları sorunları bulunmaktadır. Yazıbaşı, Ayrancılar ve Pancar’da yaklaşık 600 KOBİ faaliyet göstermektedir. Burada bulunan sanayicilerimizin sürekli yaşanan elektrik kesintileri en büyük problemleri haline gelmiştir. Sanayicilerimiz bu sorunun, Vali, GEDİZ A.Ş. gibi birçok kademede ve birimde dile getirilmiş olmasına ve hatta birçok kereler çözüm sözü almalarına karşın hala çözümlenmemiş olmasına içerlemektedirler. Kesinti yaşanmasına sebep olan eski altyapı ve iletim hatları aynı zamanda başka alanlarda büyük teknik kayba da sebep olmaktadır. Bu sebeple iletim hatlarının yenilenmesi büyük önem arz etmektedir” dedi.

TTO GÜNDEMDE TUTUYOR

Torbalı’da başta Pancar ve Yazıbaşı olmak üzere sanayi bölgelerinde yaşanan elektrik kesintileri son olarak TOBB’a oda ve borsaların ortak toplantısında gündeme gelmişti. Toplantıda dile getirilen 5 istek arasında en çok dikkat çeken sanayicinin kesinti isyanı olmuş ve TTO Başkanı Abdulvahap Olgun’un Yazıbaşı ve Pancar bölgesindeki fabrikalarda yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili sözleri toplantıya damgasını vurmuştu. Olgun, "Bu çağda elektrik kesintisi utanç vericidir. Her gün elektrik kesintisi yaşanıyor, her kesintide makinaların içindeki kalıplar ve ham madde yanıyor. Oluşan zarar ve ziyanı varın siz hesaplayın" demişti.