İzmir’in mermer üssü olan Torbalı’da biraraya gelen mermerciler Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için çalışma başlattı. Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Torbalı Ticaret Odası OSB için çalışma yapacak.

Haftasonu Mermer ve Madencilik meslek komitesi üyeleri ile bir araya gelen Torbalı Ticaret Odası (TTO) yönetimi, Torbalı Mermer Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesinin yeniden canlandırılmasına karar verdi. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Torbalı Mermercilik Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Sacit Özer’in de katıldığı toplantı Meclis Başkanı Erkan Aksoy’un konuşması ile başladı. Tamsa Seramik, Haz Abrasiv, İZKO, Apel, Yöntaş. Medmar, Safi, Sontaş, Roma, Çınar, Görsan, CeyCeyco, Efes, İzmer, CVK ve Enmersan gibi sektörün çok önemli firmalarının faaliyet gösterdiği Torbalı’da Kemalpaşa yolu üzerinde Mermer OSB’nin kurulması isteniyor. İzmir’deki mermer firmalarının yüzde 70’i Torbalı’da üretim yapıyor. Toplantıda alınan karar gereği Torbalı Ticaret Odası ile Ege Maden İhracatçıları Birliği; ilk olarak Torbalı Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, EBSO ve TOBB nezdinde girişimde bulunma kararı aldı.

TORBALI İZMİR’İN MERMER ÜSSÜ

Toplantıda konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, “3 yıl önce Büyükşehir Belediyesi planlarında somutlaştırdığımız Mermercilik OSB’de şimdi başladığımız noktaya geldik. Burada Torbalılı mermerciler, Ticaret Odası ve Maden İhracatçıları olarak bir araya geldik. Bu işe yeniden başlamak için kolları sıvamamız gerekiyor" dedi. MARBLE- Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı hakkında da bilgi veren Kaya, sektörün en büyük problemlerinden birisinin de ara eleman sıkıntısı olduğunu söyledi.

Sorunların çözümünde, çalışma taktiği olarak önce o sorunu yaşayanlarla bir araya gelme fikrine önem verdiklerini kaydeden Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ise "Torbalı mermerin merkezi. İzmir’deki en önemli firmalar Kemalpaşa yolunda ve başka sahalarda dağınık olarak faaliyet gösteriyor. Çalışmalarımızı yaparken kılcal damarlardan ve en küçük hücrelerden başlamak sureti ile çalışma yapacağız. Bugünkü toplantının ardından Torbalı Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, EBSO ve TOBB nezdinde Mermer OSB isteğimizi bu gündeme getireceğiz." dedi.

ARA ELEMAN SIKINTISI ÇÖZÜLECEK

Toplantıda bir diğer gündem maddesi olarak Mermercilik yüksek Okulu bulunmasına rağmen, yaşanan ara sıkıntısı masaya yatırıldı. Firma temsilcilerinin tek tek dinleyen Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Özer, "Maalesef son yıllarda okulumuza gelen öğrenciler, başka üniversitelere geçiş için burayı bir basamak olarak görüyor. Bu konuya çözmek için YÖK’ten randevu aldım, inşallah çözeriz. Paydaşlarımız ile birlikte ne yapmamız gerekiyorsa, yapmaya hazırız" dedi. Özer ayrıca Maden Teknolojileri Programı’nın da YÖK tarafından onaylandığı müjdesini de verdi.