Gıda satıcıları komitesi üyeleri ile bir araya gelen Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, ortaklıkların önemine vurgu yaparak, “Yeni işyeri kurulurken belediye ve odalara yetki verilmeli. İhtiyacı aşan yeni işletmeler piyasayı bozuyor” dedi.

Torbalı Ticaret Odası (TTO) 4. Meslek Komitesinde yer alan ve gıda satıcılığı yapan üyelerin sektörleriyle ilgili sorunlarını dinlemek ve bu sorunlara ortak çözüm yolları bulmak amacıyla hafta sonu Yusuf Usta Restaurant’ta bir istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya komite üyeleri tam kadro katılırken TTO meclis üyeleri ve yönetim kurulu üyeleri de katılım sağladı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Melis Başkanı ve aynı zamanda 4. Meslek Komitesi üyesi olan Erkan Aksoy, meslek komitelerinin odaların temel taşlarından olduğunu ve aynı sektörden temsilcilerin bulunduğu komitelerin sektörel sorunların tespitinde ve çözümünde etkili olduğunu dile getirdi. TTO Başkanı Abdulvahap Olgun ise rekabet şartlarının ağırlaştığını büyük mağazaların karşısında birleşme ve ortaklıkların önem kazandığına vurgu yaptı.

ORTAKLIKLAR KURUN, HERKES KAZANSIN

Meclis Başkanı Erkan Aksoy’un konuşmasının ardından söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun global dünyada ticaret şartlarının ağırlaştığına vurgu yaptı. Oda çalışmaları ile ilgili bilgi veren Olgun sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Biz oda olarak her zaman üyelerimizin dertleriyle dertlenmiş, yaşadıkları sorunlarda yanlarında olmuşuzdur. Daha önce yaptığımız birçok örnek çalışma ile üyelerimizin yaşadıkları ortak sorunların çözümüne katkı koyduk. Bugün gerçekleştirdiğimiz meslek komitesi toplantısı ile de sektörel sorunların tespit edilmesi ve çözüm yollarının üretilmesi için bir aradayız. Meslek komitesi üyeleri ile yaptığımız hazırlık çalışmaları ile sektörel sorunlarınızın az çok ne olduğunu biliyorum. En büyük sıkıntıyı sektörel rekabette yaşıyorsunuz. Bu sıkıntıları aşmak için yapmanız gereken birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmektir. Bizler ortaklık kurma konusunda zorlanan bir toplumuz. Ama unutmamalıyız ki, ayrılıkta azap, birliktelikte rahmet vardır.”

YETKİ VERİLSİN

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan üyeler, yaşadıkları ortak problemin zincir mağazaların her yerde şube açarak kendilerini etkilemeleri olarak dile getirdiler. Yeni işyeri kurulurken Esnaf Odası, Belediye ve Ticaret Odaları’na yetki verilmesi gerektiğine vurgu yapan Olgun şunları söyledi: “Biz Torbalı Ticaret Odası olarak yetki istiyoruz. Tıpkı Avrupa’da olduğu gibi aynı sektörde faaliyet gösteren firmalar birbirlerinin işlerini etkileyecek mesafede işyeri açmamalıdır. Bu durum özellikle gıda sektörü için geçerlidir. İşyeri açma ruhsatı verilirken belirli sınırlamalar getirilmelidir. Bu konuda Belediyeler ve Esnaf Odaları yetkilendirilmeli. Bir bölgede aynı işi yapan işletme sayısının belirlenmesi ve buna bir sınırlama getirilmesi önemlidir. Böylece mevcut işletmelerin pazar payları küçülmeyecektir. Fakat tüm bunlardan önce ortaklıklar kurulmalıdır. Aynı işi yapan birkaç işyerinin birleşmesi muazzam bir sirkülasyon oluşturup maliyetleri düşürecektir.”