Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nin (ETİK) Hukuk Danışmanlığı’nı üstlenen ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi olan Ferhat İlker Ünsever, ETİK ve TÜROFED turizm camiasının önde gelenleriyle birlikte bir araya gelerek, turizmin daha da gelişebilmesi ve turizm için iyileştirici çözümler üretmek amacıyla turizmde kendisinin ortaya koyduğu “paradoks, ekinoks ve detoks” kavramlarıyla ilgili teorik yaklaşımlarını masaya yatırdı. Ünsever’in Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ve ETİK Yönetim Kuruluyla yapmış olduğu bilgilendirme toplantısı sonucunda, turizm tabanına yayılması için Ege’nin en büyük turizm çatısı olan ETİK’le ve tüm Ege Bölgesi turizm sektörü camiasıyla birlikte ileriki tarihlerde tüm bu tezlerin daha detaylı anlatılabileceği bir eğitim semineri verilmesi hususunda mutabakat sağlandı. Ferhat İlker Ünsever ise, teorileriyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“KUŞADASI, DOĞAL GÜZELLİK VE KAYNAKLARINDAN MAHRUM KALDI”

Paradoks kavramının, turizm için yaşayan, turizmle yoğrulan, turizm odaklı ekonomilerin kurulduğu yerlerin, aslında turizm destinasyonu olarak çekiciliğini yitirmeleri anlamına geldiğini ifade eden Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Hukuk Danışmanı Ünsever, İzmir’in önemli turizm kentlerinden Kuşadası üzerinden de örnek vererek, ”Bu kavramın uygulanmasıyla; yani daha çok yatak, daha çok turistle son aşamada Kuşadası gibi bir turizm çevresine sahip olursunuz. Kuşadası, yatak sayısı ve kenti ziyaret eden turist sayısı bakımından oldukça tatmin edici bir kent olmasına rağmen, doğal güzellik ve doğal kaynaklarından mahrum kalmış bir turizm kentimiz olarak gözümüze çarpıyor” ifadelerini kullandı.

“PARADOKS ANLAYIŞI, TURİZMİN ÇEKİCİLİĞİNİ KAYBETTİRİR”

Paradoks anlayışının, turizmde gelişme ve kalkınma modeli olarak kullanılamayacağını ifade eden Ünsever, “Bu model, sadece sahte ve suni bir yapının ortaya çıkmasına, turist için ise bir Walt Disney gibi bir hikaye oluşturmanıza olanak tanır. Fakat, bu anlayışla birlikte doğal güzellikleriniz, doğal kaynaklarınız yok olur ve bu sistemi uyguladığınız alan, paradoksal olarak bir süre sonra kirli, pis, yoğun ve kalitesiz bir yer haline gelip turizmin çekiciliğini de kaybeder” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“EKİNOKS, PARADOKSA DÜŞMEMEK ADINA ÖNERDİĞİM BİR KAVRAMDIR”

Ekinoks kavramının ise paradoksa düşmemek için kendisi tarafından önerilen bir teori olarak tanımlayan İlker Ünsever, “Mevcut yerin sosyal ve kültürel değerlerini koruyarak ve oradaki mevcut ekonomik değerlere saygı göstererek; yani, balıksa balıkçılık; tarımsa tarım odaklı yerlerde bu model çok büyük önem teşkil eder. Ekinoks, bu ilişkileri bozmadan turizmin içine bu anlayışı ilave eden bir ekonomik modeldir” şeklinde konuştu.

“EKİNOKS, ÜLKE TURİZMİNE OLDUKÇA FAYDASI DOKUNUR”

Turizm ekinoksunun öneminin büyük olduğunu ifade eden Ünsever, bu anlayışın turizmde uygulanmasıyla ülke turizmine büyük katkılarının olacağını söyleyerek, “Türkiye ekinoksu sayesinde Foça ve Seferihisar gibi turizmin alıp başını gitmediği, turizm için yaşamın başlamadığı ve kendi öz yaşamının sağlıklı bir biçimde sürdüğü yerlerde bu dengeyi bozmazsanız, turizm oldukça yararlı ve değerli olur” ifadelerini kullandı.

“DETOKS, TURİZM BÖLGESİ’NİN YENİDEN YIKILARAK İNŞA EDİLMESİDİR”

Son olarak, detoks kavramına değinen İlker Ünsever, detoks modelinin turizm için atılım yapılacak yerin yıkılarak yeniden inşa etmeyi ifade ettiği anlamına geldiğini söyledi. Bu anlayış için İspanya’nın Mallorca şehrini örnek gösteren Ünsever, “İspanya’nın Mallorca şehrini detoks modeline örnek olarak verebiliriz. Mallorca kötü binaların ve yoğun turistik yatakların yıkılıp, yeniden daha planlı ve daha nitelikli, daha az ama daha kaliteli bir yaşam biçimi haline getirildi” diyerek konuşmasını tamamladı.

Öte yandan, Ünsever’in Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği(ETİK) Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ve ETİK Yönetim Kuruluyla yapmış olduğu bilgilendirme toplantısı sonucunda, turizm tabanına yayılması için Ege’nin en büyük turizm çatısı olan ETİK’le ve tüm Ege Bölgesi turizm sektörü camiasıyla birlikte ileriki tarihlerde tüm bu tezlerin daha detaylı anlatılabileceği eğitim semineri verilmesi hususunda fikir birliğine varıldı. Hem Ege Bölgesi’nin; hem de ülke turizminin geleceğine vizyon koymak için sezon öncesi tüm camiayla turizm bilgilendirmeleriyle ilgili mutabakat sağlanan bilgilendirme toplantısının ardından Mehmet İşler, sektöre verdiği katkılardan ötürü Sayın Ferhat İlker Ünsever’e camia adına minnet ve şükranlarını sundu.