Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 80. yıl dönümü nedeniyle Urla’da tören düzenlendi.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 80. yıl dönümü nedeniyle Urla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Törene Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın yanı sıra Urla Belediye Başkan Danışmanı Prof. Dr. Belgin Hoşsu, Urla Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Kıpkıp, Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, CHP Urla İlçe Başkanlığı’na atanan kayyum heyeti başkanı Seyfettin Şen, belediye meclis üyeleri, partilerin kadın kolları ve üyeleri, sivil toplum örgütleri, belediye personeli ve Urlalı vatandaşlar katıldı. Urla Belediye Başkanlığı, CHP Urla Kadın Kolları, Türk Kadınlar Birliğive Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin çelenk sunumu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören Başkan Sibel Uyar’ın konuşmasıyla devam etti.

“DEVRİMİ LAYIKIYLA YAŞAMIYORUZ”

“Bizler 80 yıldır bugünü kutluyor, Atamıza minnetimizi sunuyoruz. Çünkü bu haklar sayesinde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda, siyasette erkeklerle eşit duruma gelmemiz, bizlere bir hediye olarak sunulmamış, insan haklarından eşit olarak faydalanmamızı sağlamıştır” diyerek sözlerine başlayan Urla’nın ilk kadın belediye başkanı Uyar, kadınların 1930 yılından bu yana muhtar ve belediye başkanı olma hakkına, 5 Aralık 1934 yılından bu yana ise milletvekili olma hakkına sahip olunduğunu hatırlattı. Uyar, “Hala kadınlar töre cinayetlerine, çocuk gelin olmaya, şiddete, cinsel tacize, maruz kalıyorsa bu ülkede eşitlikten söz edilemez.80 yıldır bu hakka sahipken, ülke yönetiminde bu kadar az kadın söz sahibi ise, Atamızın bizlere sunduğu bu devrimi, layıkıyla yaşamıyoruz demektir” dedi.

“ANADOLU KADINININ TORUNLARIYIZ”

Cumhuriyet kazanımları sayesinde belediye başkanı olarak konuşabildiğini belirten Uyar şöyle konuştu: “Kazandığım bu hakla buradan tüm kadınlara sesleniyorum; bizler hem iyi bir anne, hem iyi bir eş, hem de iyi birer yönetici, söz sahibi bir çalışan olabiliriz çünkü bizler, Kurtuluş Savaşı’nda Türk askerine güç katan, Anadolu kadınının torunlarıyız. Ninelerimize layık olmak, Atamızın sunduğu eşitliği hak etmek adına gelin, evlerimizden çıkalım. Vitrin olarak görülen kadın profilini kırıp güçlü liderler olarak toplumda daha fazla var olmak için çalışalım.” Başkan Uyar, “Ben bugün burada kadın belediye başkanı olarak konuşabiliyorsam Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti devrimleri sayesindedir. Teşekkürler Atam” diyerek sözlerine son verdi.