Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü “Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi” çerçevesinde İzmir’in Urla ilçesinde faaliyet gösteren 6 keçi yetiştiricisine, kur’a ile 13 adet Saanen cinsi teke dağıtıldı.

Urla İlçe Tarım Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen “Teke Dağıtım Töreni” ne Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Selami Turan, İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği yetkilileri ile teke almaya hak kazan yetiştiriciler katıldı.

Kura çekimi sonrası damızlık tekelerini alan yetiştiricilere hitap eden Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Yarımada ve çevre bölgede azımsanmayacak bir küçükbaş hayvan varlığı olduğuna dikkat çekti. Yetiştiricilerin her anlamda desteklenmesi gerektiğine işaret eden Demiryürek, ıslah çalışmalarının öneminin artık yetiştiriciler tarafından da iyi şekilde anlaşıldığını, İzmir’in yaptığı uygulamalar ile Türkiye’de öncü rol üstlendiğini söyledi.

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN VAZGEÇİLMEZİ GENETİK ISLAH

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer de konu ile ilgili yaptığı açıklamada keçicilikte süt ve doğumda verimliliği artırmayı hedeflediklerini söyledi. Avrupa’da keçi başına 650 litre olan süt verimliliğinin Türkiye’de de yakalanması için uğraş verdiklerini kaydeden Türer; ‘‘Türkiye için koyun ve keçiciliği vazgeçilemez olarak gören ve destekleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı umutlarımızı arttırmaktadır.’’ şeklinde konuştu. Saanen tekeler konusunda yetiştiricilere tavsiyelerde bulunan Türer, Saanen tekelerin yerli hayvanlarımız gibi sadece mera otuyla beslenmediğini, mutlaka yem takviyesi yapılması gerektiğini belirtti. Hayvanların kayıt altına alınması gerektiğine dikkat çeken Türer, hayvanların günlük süt verimine göre değil, yıllık süt verimi ile değerlendirmenin daha sağlıklı veriler sağlayacağını ifade etti.