Ödemiş ve bölgesinde son haftalar yağışlı geçerken, bu durum Beydağ Barajı’ndaki doluluk oranına pek yansımadı. Ağustos ayı sonlarında 78 milyon metreküp olan su miktarı, Aralık ayı sonlarında 79 milyon metreküp seviyesine gelebildi.

250 milyon metreküp su kapasitesine sahip Beydağ Barajı’nda yapılan son ölçümlere göre su miktarı 79 milyon metreküp oldu. Doluluk oranın yüzde 31,79 olduğu barajın, yağışlardan henüz gerektiği kadar etkilenmediğini kaydeden Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, “Bu yıl geçen yılın aynı dönemine göre yağış miktarının arttığı gözleniyor, ama şu ana dek barajdaki su miktarına pek fazla yansımadı. Barajdaki suyun korunması ve en akılcı şekilde değerlendirilmesi için tüm tedbirleri alacağız” dedi. Ağustos ayından bu yana sadece 1 milyon metreküplük bir artış yaşandığını kaydeden Kaptan, “Yaz aylarında sulama sezonunda 60 günde 20 milyon metreküp su eksildiği düşünüldüğünde barajdaki suyun neden en akılcı şekilde değerlendirilmesi gerektiği anlaşılıyor. Geçen yıl ocak ayı ortalarında 100 milyon metreküp olarak ölçülen miktar Aralık ayı sonunda 79 milyon metreküp. Her yıl yağışın düşüşüyle birlikte düşen bir miktar söz konusu. Önümüzdeki günler yağış bakımından ne getirir bilinmez ama bizim tedbirli hareket etmemiz gerekiyor. Bu nedenle mecliste de kararını aldığımız sayaç sistemine yeni sulama sezonuyla birlikte geçiş yapacağız. Bu konuda hazırlıklarımız sürüyor. Sayaç sistemi suyun öylece akıp gitmesine karşı önemli bir tedbir olacak. Akıllı kartına yüklediği kontör kadar sulama yapacak, kontör bittiğinde sayaç suyu kesecek. Bu şekilde hem üreticimiz, hem birliğimiz ve hepsinden önemlisi toprağımız ve suyumuz korunacak. Oldukça kurak geçen 2014 yılının sıkıntılarını tüm yurtta yaşadık. Barajımızın giderek düşen su miktarı da gelecek yıllar adına önemli bir sinyal. Beklenen miktarda yağış düşmediği takdirde hep birlikte bu sıkıntıyı yaşayacağız." dedi.

Suyun en verimli şekilde kullanılması konusunda damlama sulama sisteminin önemine dikkat çeken Kaptan, "Bölgemizde beklenen yağış miktarının düşmesini dilerken, üreticilerimizden de suyun her damlasını amacına uygun şekilde değerlendirmelerini istiyoruz. Bu yıl suyun israfına karşı çok sayıda üreticimize ceza yazdık. Bundan sonra da suyun boşa akmasına yol açanlar cezai yaptırımla karşı karşıya kalır” diye konuştu.