Bu yıl 10.’su düzenlenen Ayvalık Zeytin Hasat Günleri ilk kez uluslararası boyut kazandı. Hasat Günleri etkinliklerinde İspanya, Ürdün, Fas, Yunanistan, İtalya’dan katılımcılar yer aldı. İspanya’da kurulan ve Türkiye dahil 13 üye ülkenin yer aldığı Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği’ne, Ayvalık, Edremit, Gemlik, Burhaniye ve Didim ülkemizin öncü ilçeleri olarak üye oldu. Ayrıca uzun yıllar sonra zeytin ve zeytinyağı sektörünün tüm bileşenleri Ayvalık’ta bir araya geldi.

10. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri, Cuma günü Zeytine Minnet yürüyüşü ile başladı. Etkinlikler çerçevesinde zeytinyağı pazarı açıldı, çeşitli sektörel paneller düzenlendi. Etkinliklerin ikinci gününde ise, Cunda Kültür Merkezi’nde “Zeytinyağı, Hayat Bağı” konulu panel gerçekleştirildi. Panelin açılışında konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer, “10 yıl önce Ayvalık hasat günleri etkinliklerine burada başlamıştık. Şimdi yine buradayız. Zeytin hasat şenliklerimiz zeytinyağı tüketiminde önemli bir noktadır. 10 yıl önce ülkemizde kişi başı zeytinyağı tüketimi 900 gramdı. Bugün ise, 2 kilograma yaklaştı. Bunda muhakkak düzenlenen zeytin hasat şenliklerinin etkisi çoktur. Ayrıca ülkemizde son günlerde yaşadığımız olaylarda bizi üzmektedir. Ayvalık’ta her yıl yapılan ve diğer bölgelerimizde de yapılan zeytin hasat şenlikleri ülkemize huzur ve barış getirsin” dedi.

Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı ise, “Bizim hayalimiz zeytin hasat günleri etkinliklerini uluslararası arenaya taşımaktı. Ve bu yıl bu hedefimizi gerçekleştirdik. Hasat günlerini uluslararası arenaya taşıdık. Bugün aramızda İtalya, Ürdün, İspanya, Yunanistan ve Fas’tan temsilcilerimiz bulunuyor. ATO olarak ciddi bir ekip çalışması yaptık ve yapmayada devam ediyoruz. Zeytin yetiştiriciliği, sanayiciliği aşk ister. İlk hedefimiz kişi başı zeytinyağı tüketimini 3 litreye çıkarmaktır. Ardından da tüm dünyaya Türk zeytinyağını yaymaktır” şeklinde konuştu.

Zeytinyağı Hayatbağı isimli panelde konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı ihracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ’ın, “Biz yönetime geldikten sonra biraz daha farklı bir anlayışı getirelim istedik. Üretici, sanayici, komisyoncu, ihracatçı bu sektörün birer bileşeni. Bizde rekabet yok, ortaklık var. Tarım ihracıtçıları arasında dahilde işleme (DİR) rejimine karşı gelen tek ihracatçı birliği biziz” ifadeleri salondan yoğun alkış aldı.

Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu ile Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının kesin sayısına ulaşılması için bir proje başlattıklarını kaydeden Renklidağ, 6 ay sonra ülkemizin kesin zeytin ağacı varlığı sayısının ortaya çıkacağını açıkladı.

2023 yılı hedeflerine değinen Renklidağ, şunları söyledi: “Zeytincilik sektörü için 3.8 milyar dolar hedefimiz var. Günümüzde dünyada 3.2 milyar dolar ihracat var. Türkiye son 12 ay içerisinde 30 bin ton yağ ihracatı yapmıştır. 23 bin tonu ambalajlıdır. Zeytinde de 80 bin ton ihracat yapmıştır. Yüzde 90’ı kutulu ambalajdır. Bu da Türk ihracatçısının başarısıdır.”

Zeytin ve zeytinyağı sektörü için ihracatçılar olarak çeşitli hedefleri ve istekleri bulunduğunu söyleyen Renklidağ, “Yemeklik zeytine prim istiyoruz. Ağaç dikimi yanında iri taneli zeytinlere de özel teşvik verilmesi yararlı olacaktır. Sanayi anlamında da 2023 yılı hedeflerimize ulaşabilmemiz için 750 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 250 bin ton zeytin kapasitesine ulaşacağız. Sanayileşmemiz gerekiyor. Bizim ürünümüz Batı’da. Bölgesel teşviklerden faydalanamadık. Batı’da yetişen tarım ürünlerine yatırım için 5. Bölge teşviklerinin verilmesini istedik. Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci söz verdiler. Kendilerini teşekkür ediyorum” dedi.

TOKİ’nin konut üretiminde başarılı olduğunu vurgulayan EZZİB Başkanı Renklidağ, TOKİ’nin. Sanayide de uygulamaya geçmesini istediğini, TOKİ modeliyle arsa üretimi, uzun vadeli satışı veya kiraya verilmesi konusunu gündeme getirdiğini, önerisine Ekonomi Bakanı Nihat Zebyekci tarafından sıcak bakıldığını, ilk yatırımın çok önemli olduğunu anlattı. Renklidağ şöyle devam etti: “Bize esas lazım olan işletme sermayesi. Sanayi tesisi için en az 30 dönüm arsa gerekiyor. İlk yatırım 20 milyon lirayı buluyor. Türkiye yeni baştan sanayiye dönmek zorunda. Yetişen ürünler ambalaja girmeli. Bunun için ciddi teşvikler gerekiyor.”

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi olarak iç tüketimin artması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Renklidağ, tüm televizyon kanallarında yayınlanacak kamu spotu noktasında çalışmaların son aşamaya geldiğini, RTÜK’ten onay aldıkları takdirde yakın bir zamanda kamu spotlarının yayına girmesini beklediklerini ifade etti.

Zeytin ve zeytinyağına verilecek primin ülkenin geleceğine yatırım olduğunu dile getiren Renklidağ, verilecek primlerin ülkemize sağlık, mutluluk ve huzur olarak geri döneceğini söyledi.

Bu yıl 10.’su düzenlenen Ayvalık Zeytin Hasat Günleri’nde Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi stant açarak sofralık zeytin ve zeytinyağı tanıtımı yaptı. Küçük ambalaj tenekelerde hazırlatılan sofralık zeytin dağıtımı yapan ZZTK, zeytinyağı tadımı da yaptırdı. Türkiye’nin yakın gelecekte 750 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 250 bin ton sofralık zeytin üretimine ulaşacağını belirten ZZTK Başkanı M. Kadri Gündeş, üretimin katma değere dönüşmesi için iç piyasada zeytin ve zeytinyağı tüketiminin artması gerektiğini bu amaçla zeytin hasat şenliklerini iç piyasa tanıtımı için önemsediklerini kaydetti.

ZZTK’nın UZK’dan aldığı proje desteği ile Aralık ayında, Kayseri, Konya, Erzurum ve Diyarbakır’da zeytin ve zeytinyağı tanıtımı yapacaklarını anlatan Gündeş, “ZZTK olarak tanıtımlarımızı, Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı tüketiminin az olduğu yörelerde yoğunlaştırmak istiyoruz. Zeytin ve zeytinyağı tüketmeyen bölgelerde zeytin ve zeytinyağı tüketimini arttırdığımız zaman sektörün üretimi katma değere dönüşecek” şeklinde konuştu.