Elbistan’da, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla ‘Türkiye’de Engelli Gerçeği’ ve ‘Engelli ve Ailelerin Duygusal Sorunları’ konulu bir konferans düzenlendi.

Belediye Düğün Salonuna gerçekleştirilen konferansa Elbistan Belediye Başkan Vekili Kahraman Koç, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Fethi Yanardağ, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali Demir, engelli derneklerinin temsilcileri, engelliler ve vatandaşlar katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Mustafa Öztürk, yaptığı sunum ve konuşmada, engellilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler verdi.

Program, Elbistan Belediye Başkan Vekili Kahraman Koç’un selamlama konuşması ile başladı. Koç, tüm engellerin ömür boyu mutlu ve rahat yaşamaları temennisinde bulundu.

Daha sonra mikrofona davet edilen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Fethi Yanardağ ise, “Bizim ilçe bazında gerçekleştirdiğimiz ilk etkinlik. Bu bir başlangıç; bunun devamı gelecek. En büyük engel sevgisizliktir. Dolayısıyla kalbi engelli olan, vicdanı engelli olan, ruhu engelli olan bireyler var. Bizim bu engeli ortadan kaldırmamız gerekiyor. Kendimizi onların yerine koyup neler hissettiklerini, neler düşündüklerini empati kurarak onların yaşadığı sorunları bir gün bizim de yaşayabileceğimiz düşüncesinde olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Konferansın konuşmacısı Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Mustafa Öztürk, engelliler ve ailelerini yaşadığı güncel sorunlar başta olmak üzere engelli için hayat, engellilerin yaşadığı davranış sorunları, içine kapanıklık, saldırganlık, yansıtma ve kontrol problemleri gibi ana başlıklara değindiği konuşmada, şunları söyledi:

“Türkiye nüfusunun 8,5 milyonu, hayatını dezavantajlı olarak sürdürüyor. Engellilerle ilgili yasa çıkarmanın bir önemi yok çünkü onlara vicdanen sahip çıkılması gerekmekte. Engellilerle ilgili çıkarılan yasalardan daha önemli olan bir şey var. O da vicdanımız. Vicdanımızı ortaya koyduğumuzda yasalara da yönetmeliklere de ihtiyaç kalmaz. Ecdadımızda sorunu bu şekilde çözmüş. Vicdanlarını ortaya çıkararak engelli vatandaşlarımıza kol kanat germişlerdir. Engellilerle ilgilenmek, onlara yaşanabilir bir dünya yapmak hepimizin görevidir.”

Konferansta ayrıca bir görevli, işitme engelliler için konuşmacının sözlerini işaret diline çevirerek anlattı.