Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, 2013-2014 Kış Sezonu Hava Kalitesi raporunda Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi, havadaki duman, is ve partikül maddeleri tabir eden PM10 aylık ortalamasında Türkiye genelinde 106 merkez arasında 12.’si olmuştu.

Kasım ayı itibariyle kalorifer kazanlarının yanmasıyla hava kirliliğin alarm seviyesine ulaştığını iddia eden vatandaşlardan Fatih Özcan, yetkilileri biran önce harekete geçmeye davet etti.

Elbistan’da yaşayan bir vatandaş olarak maskeyle dolaşmak zorunda kaldığını kaydeden Özcan, “Elbistan merkezi, ısınma döneminde yanma sonucu çıkan emisyonlar, coğrafi ve meteorolojik şartlar nedeniyle kısa vadeli kirliliğin yaşandığı bölgelerin başında geliyor. Elbistan’da hava kalitesi üzerine etkisi olan başlıca kaynakların Afşin-Elbistan Termik Santralleri, Şeker Fabrikası, konutlar ve motorlu taşıtlar olduğu biliniyor. İlçedeki nüfus artışı, sanayileşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak hava kalitesindeki doğal değişim Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün hava kalitesi raporlarına da yansıyor. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, 2013-2014 Kış Sezonu Hava Kalitesi raporuna göre Elbistan’ın aylık PM10 ortalaması da 51 (µg/metreküp) olarak gerçekleşti. Elbistan, bu oranla da Türkiye’nin hava kalitesi en düşük 12. merkezi oldu” dedi.

2013 yılında hava kirliliği sıralamasında Türkiye altıncısı olduklarını hatırlatan Özcan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verilerine göre Elbistan, 2013 yılında partiküler madde ortalamasına göre Türkiye’nin en kötü havasına sahip altıncı merkezi olarak açıklanmıştı. Geçen yıl en yüksek kükürt dioksit ortalaması Afyon, en yüksek partiküler madde ortalaması ise Ankara-Sıhhiye istasyonunda ölçülmüştü. 2013 yılı Aralık ayında da kirlilik yoğunluğu bakımından Türkiye’nin en kötü havasına sahip ilk 10 merkezinden biri olan Elbistan, geçen yıl ortalama 84 µg/metreküp PM10 ortalaması ile Türkiye’nin havası en kirli merkezleri arasında altıncı sırada yer almıştı” diye konuştu.

Yaşanan kirlilik yüzünden çocuklarının sürekli hastalandığını dile getiren Özcan, “Doğalgaz sözü veren tüm vekillerimizi bu sözlerini tutmaya davet ediyorum” dedi.