Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü tarafından Elbistan’daki çiftçilere ve yatırımcılara 13. Başvuru Çağrı İlanında yer alan yatırım kalemlerine ilişkin olarak bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Elbistan Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, 13. Başvuru Çağrı İlanında Kahramanmaraş genelinde 7 ana başlık altındaki yatırımlara en az yüzde 50 olmak üzere yüzde 65’e kadar hibe destekli toplam 42 il için yaklaşık 550 milyon TL bütçe ayrıldığını söyledi.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut’un selamla konuşmasının ardından mikrofona gelen Dr. Uslu, TKDK’nın hibe desteklerinin vergiden ve katma değer vergisinden muaf olduğunun altını çizdi. Çiftçilerin ve yatırımcıların kendilerine sunulan bu fırsattan yararlanmalarını isteyen Dr. Uslu, “Biz, birbirine hizmet edecek, karşılıklı istifade edecek taraflar olarak, devlet ve devletin tarım ayağında çalışanlar olarak çiftçilerimiz ve yatırımcılarımızla her fırsatta bir araya geliyoruz. Elbistan ilçemiz tarımsal potansiyeli olan, Türkiye’nin sulanabilen en büyük 4. büyük ovasının bulunduğu, çok ciddi tarımsal tesislerin bulunduğu bir ilçemiz. Bu ilçemizi aynı zamanda bu potansiyelleri de değerlendirip hem ilimizin hem de bölgemizin namzedi haline getirebilmek bizim hedeflerimizden birisi.

Elbistan’ın çok ümit vaat ettiğini düşünüyoruz. Elimizden gelen desteği vermeye, işbirliğini yapmaya hazırız. Yılsonu itibariyle yatırımcılarımızın hibe ödemelerini gerçekleştireceğiz. Bundan önce Elbistan’da birçok hayvancılık, süt üretim tesisine dair proje aldık ve sözleşme imzaladık. Birçok çiftçimizin tarım alet ve makineleri ile bilhassa traktör desteği ile ilgili projeleri alındı ve hibe desteği verildi. Elbistan bu noktada da ön sıralarda da yer aldı” bilgilerini aktardı.

Hisseli ya da üzerinde ipotek bulunan araziler için hibe desteği verilemediğini kaydeden Dr. Ömer Süha Uslu, “Hisseli tapular, ipotekli tapulara hibe desteği veremiyoruz. Ülkemizin en büyük problemlerinden birisi de hisseli araziler: Çiftçilerimiz mücadele ile bu faaliyetlerini yürütüyorlar. Tarım, ailenin en nazlı evladı. Desteğe her zaman ihtiyaç duyan bir alan. Çiftçilerimiz destekle birçok faaliyetini ayakta tutuyor. Bunların karşılığında da ipotekler konuluyor. Bundan dolayı da desteklerimizi daha az sayıda sonucu doğuyor. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili bir takım gelişmeler olabilir. Bugün sizlere yapılan çalışmalar hakkında 2015-2016 yıllarında beklediğimiz, planladığımız ümitlerimiz hakkında ve halihazırda içerisinde bulunduğumuz yeni bir Çağrı İlanı dönemine girdik. Pazartesi günü ilan edildi. Bu ilan dönemiyle ilgili yapılabilecekler hakkında bilgiler vereceğiz.

Tarım yatırımları öz kaynaklarla yapılıyor. Biz TKDK olarak karşılıksız hibe desteği veren bir kurumuz. Bu hibe desteğimiz en az yüzde 50 oranında olmak kaydıyla süt, et üretimi ve tavuk eti üretimi alanlarında da yüzde 65’e kadar çıkıyor. Bugüne kadar TKDK Kahramanmaraş genelinde yaklaşık 50 adet hayvancılık projesi imzaladı. Bu çağrılar önemli fırsattır. Bugüne kadar hayvancılıkla ilgili ayrılan bütçemizi tamamladık. Yeni dönem başlangıcı olan şu günlerde 10 Ocak-10 Şubat tarihlerinde projelerinizi kabul edeceğiz. Hayvancılıkla ilgili ilk defa bu dönemde yatırım projesi alamayacağız. Ancak uyguladığımız programın hibe desteği verdiğimiz programın 10 farklı başlığı var. Bunlar içerisinde çok farklı tarımsal yatırımlara vereceğimiz hibe desteğimiz mevcut. 180 milyon AVRO 42 ilde dağıtılacak paramız var. Elbistan ilçemizde de bu alanlarda da projeler almaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Uslu, son olarak, “Yatırımda kaynak çok önemli. Bizler yatırımla birlikte hak ediş şeklinde bir kurum olarak harcadıktan sonra hibe ödemesi gerçekleştiriyoruz. Bunu da yatırım büyüklüğüne göre taksitlendirebiliyoruz. İmkânı olanlar öz kaynağını kullandığı gibi imkânı olmayan yatırımcılar için de kurumumuz kredilendirme mekanizması adı altında birçok bankamızla da işbirliği yaptı, onlarla protokoller imzaladı. Yatırımcıların sıkıntı çektiği noktalarda 18 bankamız çok uygun şartlarla destek sunuyor. Bu noktada sıkıntı çeken çiftçilerimizin bu alternatifi de çok iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Bu noktada bankalarımızın gayreti de bizi memnun ediyor.

Bugüne kadar Kahramanmaraş genelinde TKDK, 156 tane proje sözleşmesi imzaladı. Elbistan’da en çok projenin alındığı ve gerçekleştiği ilçemiz. Bu projelerin toplam yatırım bedeli olan 140 milyon lira için yaklaşık 65 milyon TL hibe ödemesi yapacağız” cümlelerini kullandı.

Daha sonra Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü Uzmanlarından Fırat Karaköy, IPARD Programı kapsamında Kahramanmaraş genelinde desteklenecek tedbir ve alt tedbirler yatırım konularına ilişkin olarak sunum yaptı.

Elbistan’da faaliyet gösteren banka müdürlerinin de yer aldığı program, çiftçilerin ve yatırımcıların sorularının uzmanlar tarafından cevaplandırılması ile son buldu.