HAK-İŞ Konfederasyonu Karaman İl Başkanı ve HİZMET-İŞ Sendikası Karaman Şube Başkanı Mustafa Karakaş, “Türkiye’ye yakışan bir vergi sistemini hayata geçirmek adına ‘HAK-İŞ Akademi’yi kurduk. Yaklaşık 100 civarında akademisyenle birlikte çalışıyoruz ve ilk çalışma da vergi üzerine yapılıyor. Biz vergide hakkaniyet noktasında kararlıyız. HAK-İŞ olarak vergi konusunda kamuoyunda farkındalık oluşturmak için her platformda hassasiyetimizi dile getiriyoruz. Pandemi döneminde ve kriz dönemlerinde verginin yüzde 10 ile sınırlandırılmasını talep ettik. Vergi konusundaki fikirlerimizi ve önerilerimizi, Türkiye’ye yakışan bir vergi sistemini hayata geçirmek adına ‘HAK-İŞ Akademi’ adında bilimsel bir yapı oluşturduk. Yaklaşık 100 civarında akademisyenle beraber çalışıyoruz ve ilk çalışma da vergi üzerine yapılıyor. Biz vergide hakkaniyet noktasında kararlıyız. Çalışmalarımız bittiğinde Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere ilgili makam ve kuruluşlara raporumuzu sunacağız” dedi.

“KIDEM TAZMİNATI KONUSUNDA ADALETSİZ BİR DURUM VAR”

12 Eylül darbesinin sadece toplumu ciddi şekilde geriye götürmediğini aynı zamanda işçilerin sahip olduğu ekonomik ve sosyal hakları da ciddi şekilde geri götürdüğünü söyleyen Karakaş, “Kıdem tazminatı konusunda tavan sınırı uygulaması 12 Eylül darbecileri ve destekçilerinin döneminde geldi. Kıdem tazminatı konusundaki en büyük sorunlardan biri; ücretler ne kadar olursa olsun tavan sınırı ile kısıtlanmasıdır. HAK-İŞ olarak, bu haksız ve adaletsiz uygulamanın ortadan kaldırılarak daha adaletli ve kapsayıcı bir modelin getirilmesini istiyoruz. Çalışanların çoğu kıdem tazminatı alamıyorlar, mağduriyet yaşıyorlar. Biz diyoruz ki; işçiler hangi şartlar altında işlerinden ayrılırlarsa ayrılsınlar tazminatlarını alabilmelidir. HAK-İŞ olarak bütün çalışanların haklarını korumak gibi bir sorumluluğumuz var, kıdem tazminatı konusundaki mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

KARAKAŞ’TAN MÜCADELE VURGUSU

696 sayılı KHK ile kapsamında çalışan işçilerin sorunlarının hala devam ettiğini belirten Karakaş, şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilki gerçekleştirdik. Bir milyon işçi kadro düzenlemesiyle kamunun ve belediyelerin daimi işçisi oldu. Ancak 696 sayılı KHK ile kadro kapsamına alınan işçilerin sorunları hala devam ediyor. Özellikle 6772 sayılı kanunla kamu işçilerine ve belediyelerde 696 sayılı KHK öncesi kadrolu işçi statüsünde çalışan işçilere verilen ancak Yargıtay kararıyla belediye şirket işçilerine verilmeyen 52 günlük ilave tediye sorununun çözüme kavuşturulması için mücadelemiz devam ediyor. Kamu Çerçeve Protokolünün belediyelerde uygulanması konusundaki kararlı mücadelemizi ve KİT’lerde çalışan ancak kadro kapsamı dışında tutulan arkadaşlarımızın kadro kapsamına alınması için de mücadelemizi sürdürüyoruz.”