Millî Eğitim Bakanlığı ile Türk Patent ve Marka Kurumu arasında imzalanan protokol doğrultusunda Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde Patent/Faydalı Model, Temel Kavramlar ve Başvuru Süreçleri ile Tasarım, Temel Kavramlar ve Süreçler başlıklı eğitim düzenlendi. Eğitimler sonrasında tescil başvurularından bulunup belgelerini alan okul yöneticileri İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan ile bir araya geldi.

“MARKA, TASARIM, FAYDALI MODEL VE PATENT ALANINDA 119 BAŞVURU İLE REKOR SAYIYA ULAŞTIK”

Yapılan çalışmaları değerlendiren İl Müdürü Mehmet Çalışkan, marka, tasarım, faydalı model ve patent kültürünün Karaman’da hızla yaygınlaştığını belirterek rekor bir sayı ile farklı alanlarda 119 başvurunun yapıldığını vurguladı.

İl Millî Eğitim Müdürü Çalışkan, Müdürlüğümüz Ar-Ge Birimi, Sınai Mülkiyet Hakları İl Koordinatörlüğümüz tarafından okul yöneticileri ve öğretmenlerimize bilgilendirme ve eğitimler yapıldı. Çalışmalar neticesinde 20.12.2022 tarihi itibarıyla, 65 okulumuzda, 20 marka, 87 tasarım, 10 faydalı model ve 2 patent tescil başvurusu olmak üzere toplam 119 başvuruya ulaşıldı. Başvurulardan 66’sı tescil edildi ve 44 başvuru için süreç devam ediyor. Bu sayede öğretmen ve öğrencilerimizin özgün ürünlerini tescillemiş oluyoruz. Alın teri, özgün üretim, marka, tescil ve patent gibi konulardaki eksiklikler maalesef emek kaybına yol açıyor. Bu sebeple toplumumuzda; özgün fikir ve eserlerin tescillenmesi, kayıt altına alınması konularında bir bilinç oluşturmak ve okullarımızdaki öğrenci ve öğretmenlerin özgün fikirlerini korumak adına bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Başvuruda bulunan okullarımızı, bu alanda emeği bulunan eğitimcilerimizi tebrik ediyor, çalışmalarda başarılar diliyorum.” dedi.

Özgün fikir ve ürünlerin tescili için birçok okulumuzda çalışmalar hızla devam ediyor.

Sınai Mülkiyet Hakları alanında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aktaran İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Kılınç, okul öncesinden başlayarak tüm liselerde ikişer temsilcinin Türk Patent Kurumuna tüzel kişi yetkilisi olarak tanımlanmasıyla sürecin başladığını belirtti. Müdür Yardımcısı İsmail Kılınç “Ülkemizin teknolojik ve endüstriyel gelişimine katkıda bulunmak amacıyla Bakanlığımız ile Türk Patent ve Marka Kurumu iş birliğinde 21.12.2021 tarihinde protokol imzalanarak yürürlüğe girdi. Bu doğrultuda proje ve faaliyetlerde ortaya çıkan yeniliklerin ve fikri ürünlerin sınai mülkiyet hakları kapsamında korunmasını sağlamak üzere eğitimler düzenledik. Özgün fikir ve ürünlerin tescili için birçok okulumuzda çalışmalar hızla devam ediyor. Öğrencilerimiz hazırladıkları özgün ürünleri rehber öğretmenleri ile tescile hazırlanmaktadır.” şeklinde konuştu.