Anadolu’da ilk insan topluluklarının görülmeye başladığı Karaman il sınırları içerisinde Süleymanhacı köyünde yer alan Pınarbaşı höyüğünde yapılan kazıların ilk verilerine göre yerleşimin M.Ö 8000 yıllara dayanmaktadır. Karaman M.S 8.ve 9.yüzyıllarda Laranda Arap orduları tarafından birkaç kez işgal edilmiş; ancak şehir Selçuklulara kadar Bizans egemenliği altında kalmıştır. Türk hakimiyeti 11. yüzyıllarda Danişmentliler ile başlamış Sultan 2. Kılıçarslan 1165 yılında şehri Anadolu Selçuklu topraklarına katmıştır.

Karamanoğlu Mehmed Bey 1261-1277 yıllarında beyliği idare etmiştir 13 Mayıs 1277’de yayımladığı Fermanla Anadolu da ilk kez Türkçe devlet dili olarak kabul edildi “Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya ”fermanıyla Türk tarihine damga vurmuş bir isimdir ve her yılı 13 Mayıs’ta Türk Dil Bayramı olarak kutlanıyor.

Karaman yetiştirdiği Türk-İslam Mutasavvıfı halk ozanı Yunus Emre doğum tarihi 1238-1320  Anadolu’da Türkçe şiirinin öncüsü olan tasavvuf ve halk şairidir.“Yaradılmışı hoş gördük, yaratandan ötürü” diyebilecek olgunluktadır.

Her harfi her kelimesiyle milletimizin binlerce yıllık mazisine şahitlik eden Türkçe dün olduğu gibi bu günde bizi bir arada tutan bizi millet kılan en büyük birleştirici güçtür. Karamanoğlu Mehmed Bey’in Türkçe konusundaki hassasiyetini yaşatmak da hem ülkemiz hem de Karaman’ın en kutlu vazifesi olmalıdır.

Çocuk ve gençlerimize; Dilimize sahip çıkmanın geçmişimize ve kültürümüze sahip çıkmak olduğunu, geleceğimize mirasımız olacağı şuurunu aşılamalıyız, günlük hayatta kullandığımız kelime birikiminin artırılması ve seçkin edebiyat eserlerimizi okumaları önerilmelidir.

Türk dili aslını koruyarak duruyor. Türk dilini konuşanlar yozlaştırıyor. Bireylere anadil bilincini ve dil zevkini yerleştirmeliyiz, Bu nedenle  akademisyen ve öğretmenlere politikacılara, medya organlarındaki çalışanlara  Türkçe yetkinlik sınavları yapmalıyız.

Türkçede karşılığı varken kendimizi başka kelimelerle ifade etmeye zorluyoruz.  Bu yaklaşım hem iletişimde, hem de kimlik sorununda sorunlar ortaya çıkıyor karşımıza işyeri isim ve ürün isimleri her dilden kelimeleri kapsıyor Türkçe hariç Türkçe 700.000 üzerinde kelimeyle çok zengin bir dil her şeyin karşılığını bulabiliriz.

Türkiye’de ilk dil bayramı 1932 yılında Türk dil kurultayının açılış günü olan 26 Eylül 1932 yılından bu yana kutlanıyor

2021 Yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmiştir, edilmişte ne değişmektedir, şu anda kullandığımız konuşma dilimizde dünyadaki bütün dillerden mevcut dilimizi istila etmemiş dünya ülkesi yoktur.  Birinci sırada Arapça 6467 kelime ile ilk sırada Fransızca 5253 kelime ile ikinci Farsça 1359 kelime ile üçüncü sırada yer almaktadır.

İstanbul, Ankara, Karsı vb. şehirler bir tarafa koyuyorum; Karamanı ayrı bir yere koyuyorum.744 yıl önce çıkarılmış fermandan bu yana Türkçe konuşun diye ve 1932 yılından itibaren dil bayramları kutluyoruz.

Kutluyoruz da ne oluyor lise yıllarımda okul olarak bende katıldım, İsmet Paşa Caddesinde yürüdük o kadar bayramı kutlamış olduk.

Karaman’a garajın oradan giriş yapın etrafınıza tabelaları inceleyerek saylardan çıkın gözünüze sadece aile şirket tabelaları Türkçe olarak çarpar diğerleri dünyanın bütün dilleri ile yazılmıştır.

Geçmişimiz ile gurur duyarız bu da insani bir reflekstir duymalıyız da atalarımız ile övünürken yâd ederken onların bize öğütlerini göklere çıkarırken biz samimi davrana biliyor muyuz, öğütlerinin gereklerini yerine getirebiliyor muyuz, her türlü yazışmaları yapıyoruz; Şöyle yapalım böyle yapalım ancak bunları kim yapacak kendimiz yapmıyoruz, ne yapıyoruz; Resmi tören geçişleri, raporlar, konferanslar, temenniler, dilekler samimi değiliz çevremize bir bakalım her tarafta yabancı dil kursları mevcut bir tanı Türkçe dil kursuna rastladınız mı?

Hepimiz Türk dili konuştuğumuzu zannediyoruz; maalesef böyle bir durum söz konusu değil Türkçenin anavatanı Karaman diyoruz Türkçeden başka her dili konuşuyoruz.