KMÜ 15 Temmuz Konferans Salonunda “Bir An İçin Her An Hazırız” temasıyla gerçekleştirilen Karaman Destek AFAD Gönüllüleri Kimlik Kartı Teslim Töreni, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Şerife Han’ın sunumuyla başladı.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 2022 yılı içerisinde yaptığı çalışmalarla ilgili olarak katılımcılara bilgiler veren Han, 2 yıl içerisinde birden çok eğitimi faaliyeti ve tatbikat gerçekleştirerek olası afetlere karşı Karaman’da farkındalık oluşturduklarını söyledi.
KARAMAN’DA 2022 YILI İÇERİSİNDE 428 TATBİKAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Han, Karaman’da yapılan çalışmalara ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzün koordinesinde geçtiğimiz 2 yıl içerisinde birçok eğitim faaliyeti ve tatbikatlar gerçekleştirerek olası afetlere karşı farkındalık oluşturduk.
Tüm bu faaliyetler kapsamında ilimizde 2022 yılında 428 tatbikat gerçekleştirilmiştir. Afet farkındalık, çadır kurma, yangın farkındalık, hafif arama kurtarma, ilk yardım eğitimleri ve çöp kapan tutun, yangın, tahliye ve toplanma alanı tatbikatlarıyla toplam 4 bin 30 kişiye ulaştık.
İlk olarak bu yıl 4 Mart 2022 tarihinde eş zamanlı olarak tüm Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel ve resmi tüm okullarımızda deprem anı tahliye tatbikatı gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın deprem anındaki doğru davranış şekillerini refleks haline getirebilmeleri için ilk kez 12 Kasım 2022 tarihinde ülke tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikat, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin olduğu gün ve saatte, saat 17.57’de 81 ilde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde her noktada eş zamanlı olarak başarılı bir şekilde icra edilmiştir. Afetlere müdahale çalışmalarında ilimizde güç oluşturmak için destek AFAD gönüllülerimizin eğitimlerini tamamlayarak 101 destek AFAD gönüllüsü sayısına ulaşmış bulunmaktayız. E-devlet üzerinden başvuru yaparak online eğitimlerini tamamlayan temel AFAD gönüllüsü sayımız ise bin 646’dır.
“Muhtarlar Destek AFAD Gönüllüsü Oluyor” projesi kapsamında bugün itibariyle 20 kişilik ekipler halinde muhtar ekibimizin eğitimine sayın valimizin talimatlarıyla başlayarak Mart ayı sonuna kadar tüm muhtarlarımızla eğitimleri tamamlamayı hedefliyoruz. Sizleri de AFAD gönüllüsü olmaya davet ediyoruz” dedi.
İl Müdürü Han’ın sunumunun ardından Motivasyon Konuşmacısı Burak Törün katılımcılara “Başarıya Giden Yol” adlı motivasyon konuşması gerçekleştirdi.
“HER BİRİMİZİN AFETLERE KARŞI HAZIR, DUYARLI VE BİLİNÇLİ OLMASI GEREKMEKTEDİR.”
AFAD Farkındalık ve Gönüllülük Daire Başkanı Nalan Aydın’ın ardından bir konuşma gerçekleştiren Vali Tuncay Akkoyun, afetlere karşı her zaman hazır, duyarlı ve bilinçli olunması gerektiğinin altını çizerek “Bugüne kadar aziz vatanımız depremden sele, orman yangınlarından çığ felaketlerine kadar birçok afet ile karşı karşıya kalmıştır. İlimiz ve ülkemizde, hepimiz ve her birimizin bu afetlere karşı hazır, duyarlı ve bilinçli olması gerekmektedir. İlimizin deprem açısından daha az riskli bir bölgede bulunması, bizlerin asla ve asla rehavete kapılmasına sebep olmamalıdır. Zira Karaman’ımız, deprem açısından riskli bölgelere yakın bir konumda bulunmaktadır ve yaşanması muhtemel bir depremden etkilenme ihtimali çok yüksektir. Aynı zamanda afet sadece deprem demek değildir. Deprem haricindeki diğer afetler için de her zaman bilinçli ve hazır olmamız gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
Daha sonra afet farkındalığının çok önemli olduğunu ifade eden Vali Akkoyun, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün çalışmalarına değinerek, “Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz tarafından çeşitli eğitimler ve tatbikatlar gerçekleştirilmektedir. 2021 Afet Eğitim Yılı kapsamında kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, özel sektör kuruluşları ve üniversite iş birliği ile eğitim çalışmaları gerçekleştirilmiş, Afet Farkındalık, Yangın, Tahliye, Hafif Arama Kurtarma, İlkyardım Eğitimleri başta olmak üzere 182 bin 337 vatandaşımıza çeşitli eğitimler verilmiştir. Aynı şekilde “2022 Afet Tatbikat Yılı”nda da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca, tüm afetlere karşı dayanıklı bir toplum oluşturma amacı ve bütünleşik afet yönetimi anlayışı ile bu eğitimler sahada uygulanmıştır. Okullarda, Hastanelerde, KYK Yurtlarında, Kuran Kurslarında, Kamu ve Özel binalarda ezcümle her yerde, afet eğitimleri gerçekleştirilerek 225 bin 188 kişiye eğitimler verilmiş, ayrıca toplam 428 tatbikat yapılarak 197 bin 290 kişiyle Yangın, Çök-Kapan Tutun, Tahliye, Çadır Kurma ve Toplanma Alanı Tatbikatları gerçekleştirilmiştir. Son olarak 12 Kasım 1999 Düzce Depreminin yıl dönümünde, vatandaşlarımızın olası deprem anında doğru davranış biçimlerini uygulayabilmesi amacıyla 81 ilimizde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde eş zamanlı olarak ilk kez Ülke Tatbikatı icra edilmiştir.” şeklinde konuştu.
“‘NEREDE BU DEVLET’ FERYATLARI, BUGÜN HAMD OLSUN ARTIK ‘ALLAH DEVLETİMİZE ZEVAL VERMESİN’ DUASINA DÖNÜŞMÜŞTÜR.”
Konuşmasına “Hamd olsun, Ülkemiz bugün mevcut kabiliyetleri ve yüksek kapasitesi ile afet yönetiminde dünyanın sayılı devletlerinden biri hâline gelmiştir.” diyerek devam eden Vali Akkoyun, ülkemizde yaşanan bazı afetlere dikkat çekerek “Geçtiğimiz aylarda yaşanan Düzce depremi ve daha öncesinde yaşanan İzmir ve Elazığ depremleri ile yurdumuzun çeşitli bölgelerinde yaşanan sel felaketlerinde afetin sıfırıncı dakikasından itibaren devletimiz, afetin boyutunu tespit etmek ve gerekli müdahaleleri etkin ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için bütün kamu kurum ve kuruluşlarımız ve gönüllülerimiz ile bölgedeydi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, ilgili bakanlarımız ve devlet erkânımız, vatandaşlarımızın yaralarını sarmak ve yaşadıkları endişeyi gidermek adına gayretle çaba sarf ediyordu. Devletimiz afetten etkilenen bölgelerde her türlü imkânı seferber etmiş, AFAD ve Kızılay ile vatandaşlarımızın iâşesini, ibâtesini ve tüm ihtiyaçlarını karşılamıştır. Aynı zamanda devletimiz, afet bölgelerinde etkilenen vatandaşlarımıza çeşitli ekonomik yardımlarla desteğini sürdürmüştür. Ülkemizde yaşanan bu tür afetler karşısında geçmişte duyulan “Nerede bu devlet” feryatları, bugün hamd olsun artık “Allah devletimize zeval vermesin” duasına dönüşmüştür. Evet… Allah devletimize zeval vermesin. Devletimiz dâima var olsun. Rabbim cennet vatanımızı ve aziz milletimizi her türlü afetten ve musibetten korusun inşallah.” ifadelerini kullandı.
"Gönüllülük faaliyetleri bir şehirdeki duyarlılığı, hassasiyeti ve bilinci gösterir. Gönüllü olmak, milletimiz ve bütün insanlık adına dertlenmektir."
Akabinde Vali Akkoyun, şunları kaydetti:
“Ulusal ve uluslararası çapta yaşanabilecek deprem, sel, çığ, heyelan, yangın gibi afetlerde veya insanî krizlerde ivedilikle harekete geçebilecek bir sistemin ve olanakların Ülkemizde var olması, bizlerin en büyük gurur ve övünç kaynaklarından biridir. Bugün aramıza katılan birazdan kimlik kartlarını teslim edeceğimiz 101 Destek AFAD Gönüllümüz ile AFAD’ımızın daha da güçleneceğine ve olası afetlere karşı daha da hazırlıklı olacağına yürekten inanıyorum. Ve şunun da altını çizmek isterim ki gönüllülük faaliyetleri bir şehirdeki duyarlılığı, hassasiyeti ve bilinci gösterir. Gönüllü olmak, milletimiz ve bütün insanlık adına dertlenmektir. Gönüllü olmak, vicdanın bir tecellisi olarak Bizim Yunus’un “Bir kez hayır ettin ise/Binde bir ise az değil.” ifadelerindeki anlayış ve “Halka Hizmet Hakk’a Hizmettir” düsturuyla elini taşın altına koymaktır. Hepimizi ilgilendiren afet gibi önemli bir konuda göstermiş olduğunuz bu duyarlılık için sizlere teşekkür ediyorum. Sizlerin gayretleri ve fedakârlıklarıyla olası afetlerde ülkemizde ve bölgemizde daha etkin bir mücadele sağlanacağına yürekten inanıyorum. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızı AFAD Gönüllüsü olmaya davet ediyorum. Bu duygularla programın hazırlanmasında emeği geçen İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüze şükranlarımı iletiyorum. Programa ev sahipliği yapan Üniversitemize Rektörümüz başta olmak üzere teşekkür ediyorum. Program vesilesi ile ilimize gelen AFAD Farkındalık ve Gönüllülük Daire Başkanımız Nalan Aydın’a ve Konya İl AFAD Müdürümüz Yıldız Tosun’a hoş geldiniz, sefalar getirdiniz diyorum. Motivasyon konuşmasından dolayı Burak Törün beye teşekkür ediyorum. Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”
Konuşmaların ardından program, Destek AFAD Gönüllüleri kimlik kartı teslim töreni ile sona erdi.
Programa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, Konya İl AFAD Müdürü Yıldız Tosun, kurum müdürleri, AK Parti Karaman İl Başkanı Abidin Çağlayan ve vatandaşlarımız da katıldı.