Günlük yaşantı esnasında en çok ihtiyacını duyduğumuz şeylerden birisi de taşıtlardır. Kimine göre toplu taşıma, kime göre de bireysel araç kullanımı oldukça yaygın olan ülkemizde Karaman ayrı bir istisnadır. Etrafa baktığımızda ise her haneye neredeyse bir otomobil,  park ihlali yaşayan en işlek caddeler ve sokaklar,  yaya yolunu kullanmayan vatandaşlarımızın mağduriyetini görüyoruz.  Durum böyle olunca Karaman, trafik konusunda yoğun bir keşmekeşin yaşandığı bir yer haline geliyor.

Karaman’ımız,  bakıldığında insanımıza da kızmamak lazım yer yer haklı, yer yer ise fuzuli davranışlar söz konusu olmakta.   Her hangi bir firmanın veya bireyin aracı yolda malzeme indirmek için durmak zorunda olduğu anda bir de bakıyorsun ki yoldan başka bir araç geçmeyecekmiş gibi işini yapmaya devam ediyor.  Uyardığımız anda da sert bir tepki ile karşılaşılıyor. Haliyle bu bir süre sonra karşılıklı gerginliğe sebep oluyor.  Aslında sorunlar bununla da bitmiyor.  En günceli hepimizin karşılaştığı, merkezi bir kaç yerde trafik ışıklarının sürekli yanıyor olması gerekirken mesai saati bitiminde bu ışıklarda mesaiyi bitirmekte, haliyle bu durum hem can, hem de mal kaybına davet sunmakta. (Eski sanayi-belediye kavşağı, Gazi ilkokulu- 1.istasyon kavşağı) Tabi bunun gibi örneklemeler verecek olursak ardı arkası kesilmez.  Diğer bir sıkıntılı trafik ihlali ise, döner kavşaklarda her iki tarafta da tabela olmasına rağmen, tabelada ki ibareyi hiçe sayanları da unutmamak lazım, önce ben girdim mantığı ile hareket eden bir sürücüden maalesef karşısındaki bireyi anlamasını bekleyemez hale geliyor insan.

Bu konuda bilinçlendirmek için çaba gösterilse de şahsen umudum yok, günlük olarak evimin önünden aracımı çıkartırken garaj kapısının önünde “park yerleri site sakinlerine aittir” yazsa dahi, birçok vatandaşımız,  “Yer var da biz mi koymuyoruz?  5-10 dakika beklesen ölür müsün?” gibi cümleler kuruyor.  Zamanla bu cümlelere bağışıklık kazandım diyebilirim. Fakat şunu da unutmamak lazım, ne kadar bilinçli bir toplum olup, saygı ve tertip içinde hareket edersek, hem biz hem de karşımızda ki bireyler daha da dikkatli ve hatasını görerek araç kullanmış olacak. Bunun neticesi olarak yaya ve taşıtlara daha rahat kullanım yolu açılmış olacak.

Güzel Karaman’ımız da kayıtlı araç sayısı haziran ayı itibariyle 77 bin 927 araç olmuş durumda.  Son birkaç aydır bu sayı belki bir miktar daha artmıştır.  Trafikteki hayatı daha yaşanılır bir hale getirmemiz hepimizin elindedir.  Karşımızda ki insandan önce kendimize saygı gösterelim ki aynı davranış ve çirkin tavırlar farklı durumlarda karşılaşacağımız hale gelmesin.  Hepimiz emanetçisi olduğumuz can ve canlara sahip çıkarak saygı ve kurallar neticesinde hareket edersek, toplumsal olarak daha da ufku geniş bireyler haline geliriz.

Netice itibariyle “Kurallar evrenseldir, bireysel değil” hassasiyetimizi herkes için kullanalım.