Güler yüzlü sağlık personeli, modern cihazlarla donatılmış tedavi üniteleri ve kişiye özel uygulanan programlarla hastalar sağlıklarını yeniden kazanıyor. Her adımda sizi anlayan, ihtiyaçlarınıza kulak veren bir yaklaşımla; yeniden hareket etmenin, ağrısız yaşamanın ve sağlıklı bir geleceğe yürümenin zamanı geldi.
“İYİLEŞMEYE BURADAN BAŞLIYORSUNUZ”
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniğine başvuran hastalar öğretim üyeleri ve uzman hekimler tarafından ayrıntılı muayene edildikten sonra doğru tanı ve doğru tedavi şansı buluyor.
Muayene sonrası hekimler tarafından hastaların tanılarına ve tedavi gereksinimlerine göre gerek medikal tedavileri planlanıyor, ev egzersiz planları düzenleniyor, tetik nokta dan eklem içi enjeksiyonlara kadar enjeksiyon tedavileri uygulanıyor, gerekse de hastanın ihtiyacına göre ayaktan veya yatarak fizik tedavi ve rehabilitasyon programları planlanıyor.
Muayene sonrası hastalarımızın tanılarına ve ihtiyaçlarına göre; medikal tedavi planları hazırlanıyor, kişiye özel ev egzersiz programları düzenleniyor, tetik nokta enjeksiyonlarından eklem içi enjeksiyonlara kadar geniş kapsamlı enjeksiyon tedavileri uygulanıyor, ayaktan veya yatarak fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarıyla tedavi süreci destekleniyor.
Ayrıca, hastane bünyesindeki GETAT Polikliniğinde, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekimlerinin de yer aldığı bir ekip tarafından geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Hali hazırda akupunktur hizmeti verilirken, hacamat uygulaması için de çalışmalar sürmektedir. Servise yatırılan hastalar ilk andan itibaren kendilerini güvende hissediyor. Servis hemşireleri hastaları güler yüzle karşılayıp yatış sırasındaki ihtiyaçlarını takip ederken, fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitesinde fizyoterapist ve teknikerler hastaların tedavilerini özveriyle uyguluyorlar. Hekimler ile yardımcı sağlık personeli arasındaki sağlıklı ve kesintisiz iletişim hastaların fizik tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin eksiksiz ilerlemesini sağlarken, hastaların ihtiyacına göre tedavilerinin gerektiğinde hekim tarafından tekrar tekrar gözden geçirilip yeniden düzenlenmesine olanak veriyor.
Üniteye girişten itibaren hastaların karşılanmasından, hastalık gruplarına göre rehabilitasyon salonlarının ayrılmasına, egzersiz salonundaki çalışma ortamına kadar her detay hastaların rahatlığı düşünülerek planlanmış. Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinde kas iskelet sistemi hastalıkları ve ağrı tedavisinden osteoporoz tedavisine, inme-omurilik yaralanması-Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıkların rehabilitasyonundan diz-omuz-kalça gibi eklem protezi uygulamaları ve kırık sonrası rehabilitasyona kadar çok çeşitli hastalıkların tedavisi ve rehabilitasyonu yapılıyor. Bunların yanı sıra romatoloji polikliniğinde takip edilen hastaların hem romatizmal hastalıkları takip ve tedavi ediliyor hem de hastalığı açısından uygun olduğu dönemlerde fizik tedavi ve rehabilitasyon ihtiyaçlarına yanıt veriliyor. Dahası; skolyoz, lenfödem gibi özelleşmiş rehabilitasyon üniteleri sayesinde artık bu hastalar kendi kaderlerine terk edilmiyor.
Erken doğum, düşük doğum ağırlığı veya diğer olumsuzluklarla hayata gözlerini yeni açan, yaşamlarına şanssız başlamış bebeklerimiz de artık yalnız değiller. Bu bebekler yenidoğan döneminden itibaren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinde özel bir değerlendirme metodu olan Prechtl /spontan motor hareket analizi ile değerlendirilip giderek önemi daha iyi anlaşılan erken müdahale programına alınarak takip olma şansı buluyorlar. Böylece bebeklere fizyolojik gelişimi yakalamaları için gerekli destek verilirken ailelere de bebeklerinin desteklenmesi konusunda eğitim veriliyor.
UZMANINDAN MESAJ: “TEDAVİ SADECE CİHAZLA DEĞİL, İLGİYLE DE OLUR”
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Anabilim Dalı Başkanı ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Aynur Başaran, birim hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hayat kalitesini arttıran bir alandır. Hastaya yaklaşım, sabır ve istikrar gerektirir. Hastaların motivasyonu da en az uyguladığımız tedaviler kadar önemlidir. Bu nedenle, hastaya özel bir tedavi planının yanı sıra özverili ve anlayışlı bir yaklaşım gerektirir. Hastalık gruplarına özel üniteler açmak ve halkın her türlü tedavi ihtiyacını karşılamak için çaba gösteriyoruz. Hiçbir hastayı tedavisiz bırakmak istemiyoruz. Karaman halkına nitelikli ve ulaşılabilir hizmet sunabildiğimiz için mutluyuz. Amacımız, her hastanın buradan daha güçlü ve umutlu ayrılmasıdır.”
HASTA MEMNUNİYETİ EN ÜST SEVİYEDE
2024 yılı içerisinde yaklaşık 12 bin hastaya hizmet sunan fizik tedavi ünitesinde hasta memnuniyet oranı %95’in üzerinde. Bu da hastaların iyileşme sürecinde aldıkları hizmetten ne kadar memnun kaldığını gözler önüne seriyor. Tedavi gören hastalardan biri şöyle diyor:
“Yürüyemez hale gelmiştim. Buraya geldiğimde umudum azdı ama şu an baston bile kullanmadan yürüyorum. Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Karaman’da böyle bir hizmetin olması büyük şans.”
MODERN TEKNOLOJİYLE DONATILMIŞ
Ünite; yüksek yoğunluklu lazer, ESWT (şok dalga tedavisi), pnömatik kompresyon cihazı ve kombine elektroterapi gibi modern cihazları ünitesinde barındırıyor. Her hasta için özel tedavi planı hazırlayan uzman hekimler; fizik tedavinin önemli olduğunu vurguluyorlar.
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN DESTEK
Karaman İl Sağlık Müdürlüğü, fizik tedavi alanındaki başarıları yakından takip ediyor. Müdürlükten yapılan açıklamada, önümüzdeki süreçte cihaz parkurunun genişletilmesi, personel eğitimlerinin artırılması ve kapasitenin daha da güçlendirilmesi hedefleniyor.
Karaman’da sağlıklı bir yaşam artık hayal değil. Fizik tedavi hekimleri olarak biz buradayız, şifayla yanınızdayız.
