Karaman’da Gökyüzünde Meteor Şöleni Foto Galeri: Karaman’da Gökyüzünde Meteor Şöleni

Gökyüzü tutkunları, yılın en etkileyici doğa olaylarından biri olarak gösterilen "Perseid Meteor Yağmuru"nu Gökçe Çamlığında gözlemledi. Karaman’da saatler 23.00'ü gösterdiğinde gökyüzünde saatte 60 ile 100 adet meteor izleri; ışık kirliliğinin az olduğu Gökçe Çamlığından çok net bir şekilde görüldü.

Yıldız kayması olarak da bilinen “Perseid meteor yağmuru” için bir süredir bekleyiş sürüyordu. Ağustos ayında gerçekleşen bu gök olayı, bu gece top noktaya ulaştı ve oldukça yoğun bir şekilde izlenilebildi.

YILDIZ KAYMASI (METEOR YAĞMURU) NEDİR, NEDEN OLUR?

Yıldız kayması ya da meteor yağmuru her yıl temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşir. Kuyruklu yıldızın Dünya-Ay sisteminin dışından dönen yörüngesindeki Perseid bulutunun boyutları yaklaşık olarak yörünge üzerinde genişlemesine 0.1 AU (yaklaşık 15 milyon km) uzunlamasına 0.8 AU (yaklaşık 120 milyon km) olarak ölçülmüştür. Yılda bir kez Dünya'nın kütle çekimiyle etkileşime girip saçılan parçalar meteor yağmurunu oluşturur.

Her sene Temmuz ortasında başlayan yağmur, parça akımının konumuna göre 9-14 Ağustos arasında zirveye ulaşır. Zirve tarihinde, saatte 60'tan fazla meteor gözlemlenebilir. Meteor yağmuru gökyüzü boyunca görülebilirken, radyantı Perseus Takımyıldızı'na denk geldiği için çoğunlukla Kuzey Yarım Küre'den görünür.

Seyrek olarak Güney Yarım Küre'den de gözlenebilen yağmur, güneye doğru inildikçe kuzeyin tersine, gökyüzüne doğru yükselir gibi görünür. Şafakla öğlen arasında atmosfere giren birçok meteor gün ışığından dolayı görünmez. Gece yarısından önce atmosfere giren bazı meteorlar ise uzun parlak izler bırakır ve ateş topları oluşturabilir. Meteorlar genelde 80 kilometre yüksekte, atmosferde yanarak parçalanırlar.