Daha öncede söylediğim, Karaman İlimizi Karamanlılara, Türkiye’ye ve Dünyaya tanıtmak için Karaman’ın yetmiş bin ereniyle bu yola çıktım. Projemizde tarihi kültürel yerleri tanıtmak, turizm potansiyelimizi göstermek, yetmiş bin erenimizi tanıtmak, bölgemizin hikayelerini tanıtmak, yemeklerini tanıtmak ve bölgemizle ilgili daha birçok bilgiyi gün yüzüne çıkarmak temel amacımız. Sosyal Medya hesaplarımla başladığım projeye yerel gazetelerimizden Karaman Gündem Gazetesi ilgi göstererek yayınlamaya başladı. Kendilerine bu konuda teşekkürlerimi sunuyorum.

Yazmış olduğum yazılarıma bu seferde, Karaman’ın yetmiş bin ereninden olan Ali Beke Hazretleri ile altı kardeşinden ve kerametlerinden bahsedeceğim. Mübarek üç aylar hürmetine erenlerimizin feyzlerinden faydalanmayı Allah’ım nasip etsin. Ali Beke Hz. ve altı kardeşi her biri Karaman’ın yetmiş bin ereninin içinde yer almaktadır. Bu bölgede yaşamışlardır. Babaları da Allah dostu olan ve bölge halkına ilim irfan öğreten bir erendi. Yedi kardeşe, babaları ölmeden her birine dualı baston verdi ve bunları havaya atmalarını istedi. Yedi kardeş aynı anda bastonları havaya attı, bastonlar havada çarpıştı ve her biri bölgedeki yedi tepeye düştü. Babaları bastonların düştüğü her bir tepeye öldüklerinde gömülmelerini vasiyet etti. Babaları niçin böyle yaptı bastonların sırrı neydi hala çözülemedi. Ali Beke Hz. ve altı kardeşi Erenkavak, Aybastı, Morcalı ve Boyalı köylerimiz civarında bulunan yedi tepede her birinin kabri bulunmaktadır. Bölgemizde gezerken bol bol dua edip yedi kardeşin ruhuna gönderin. Yedi kardeşten sadece Ali Beke Hz. kabrinin yeri bilinmektedir. Diğer erenlerin kabrinin yerleri tam olarak bilinmemektedir.

Her zaman olduğu gibi Allah dostlarına herkes sahip çıkar. Ali Beke Hazretlerine de Erenkavak, Aybastı, Morcalı ve Boyalı köylerimiz bizim toprakların sınırlarında yatmaktadır diye sahip çıkmaktadırlar. Ne güzel bir duygu bu Allah’ım. Karaman’a otuz kilometre mesafede Morcalı, Boyalı, Erenkavak ve Aybastı köylerimizin ortasında, kendi adı ile anılan Ali Beke Dağında yüksek bir tepede bulunan erenimizin türbesine ziyaretler küçümsenemeyecek kadar çoktur. Çocuğu olmayanlar öncelikli olmak üzere daha birçok derde derman arayanlar türbeye gelenler adak kurbanlarını keserek Allaha dua ederler. “Allah’ım burada yatmakta olan Ali Beke Hazretlerinin eli yüzü suyu hürmetine bana bir evlat/derdime şifa  ver” diyerek dualarla Allaha sığınırlar. Dualarının da kabul olduğunu ileriki zamanlarda görürler. Bu bölgenin insanları ve buraya gelip te dertlerine şifa bulanlar doğan erkek çocuklarına Ali Beke ismini koymaktadır. Ali Beke Hz. Kerameti de öncelikli olarak erkek evladı olmayanlara erkek evladı, çocuğu olmayanlara çocuk ve diğer dertleri içinde şifa olmuştur. Tabi ki dert derman Allah’tandır. Bu mübarek kullar sadece Kul ile Allah arasında aracıdır. Lütfen bizlerde erenlerimizin ziyaretine gittiğimizde dualarımızı yapalım, adaklarımızı keselim, namazlarımızı kılalım ve ziyaretine gittiğimiz Allah dostunun hürmetine Allahtan isteyelim. Türbelere mum yakmayalım, bez bağlamayalım, taş koymayalım, taş almayalım ve buna benzer batıl inançlar sergilemeyelim.

Bölgede bulunan bütün köyler, eski Türklerden kalma bir gelenek olan harman hasat zamanı Ali Beke Hazretlerinin türbesi başında toplanılır, ziyafetler düzenlenir, o sene için şükür duaları yapılır yağmur duaları burada yapılır. Bu türbenin yakın zamana kadar gönüllü bir bakıcısı bulunmaktaydı. Burada adak bırakılan erzaklardan geçimini sağlayan ve babadan oğula geçen gelenek son kırk yıl içinde sona ermiştir. Türbenin civarında tatlı şifalı kaynak suyu da bulunmaktadır.

Haydin hala yola çıkmadınız mı, hemen yukarda saydığım köylerimizin muhtarlarına ulaşın sizleri türbeye götürsün. Kamu spotumuz “Dert Allahtan Şifa Allah’tan”