Arpaçay Kaymakamlığı ve Arpaçay Belediyesi tarafından “Rahvanda Saf Kan At Yarışları ve cirit gösterisi düzenledi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen yarışlara ilgi oldukça yoğun oldu. 7’den 70’e yarışmalara katılan at meraklıları birbirinden güzel görüntülere eşlik etti. Heyecanın had safhaya ulaştığı etkinlikte atın, insan hayatındaki önemi bir kez daha ortaya çıktı.

3 Kasım, Arpaçay ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılı kapsamında düzenlenen yarışlar ilçe girişindeki arazide yapıldı. Selim ilçesi başta olmak üzere Arpaçay ilçesine bağlı köyler ve Erzurum’dan da at binicileri yarışlara katıldı. Geçmişten günümüze insan hayatının önemli bir parçası olan atın yeniden insan hayatını renklendirmesinin amaçlandığı etkinliklere soğuk havaya rağmen yoğun ilgi oldu.

Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem, Rahvanda Saf Kan At Yarışları’nın ikincisini düzenlendiklerini, yarışlara gösterilen ilginin sevindirici olduğunu söyledi.

Erdem; “At, yöre kültürümüzde ve geçmiş hafızamızda çok önemli ve köklü geçmişe sahip bir hayvandır. At, günlük işlerimizde, binekte ve koşumda kullanılmasının yanı sıra, çağ açıp çağ kapatan ve sırtında devlet kuran ecdadımızın da atı kullandığını görüyoruz. Kazakların bir sözü var; ‘Biz Orta Asya’dan geldik. Kazakistan’da kaldık ve atlarımızı kestik yedik. Ama siz Türkler, atlarınızla devletler kurdunuz.’ Bu nedenle At bizimi için önemlidir. Yöremizin ve Anadolu’nun Türkleştirilmesinde Sultan Alparslan, Çıldır Gölü’nün Kuzeyinde geldiğinde, Çıldır Gölü’nün Kuzeyinde atlı birlikleriyle .. Milli Mücadele döneminde de Kazım Karabekir Paşa’da bölgemizin kurtuluşunda 15. Kolorduyu tam aktif etmeden Arpaçay’da ki atlı birliklerin yağmış oldukları fedakârlıklarla vermiş oldukları Kahramanlık mücadeleleri hepimizin malumlarıdır. At geçmişten günümüze çok önemli medeniyetlerin kurulmasında önemli yerler almıştır. İnsanlık hayatını da geliştiren bir unsur olmuştur. Her medeniyetin kurtulmasında ve gelişmesinde at önemli bir yer almıştır. Bugün belediyemiz ile birlikte kültürün yaşatılması için çevre illerden katılımcılar ve kıymetli misafirlerimiz var. Bu organizasyonu Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu il birlikte icra ediyoruz. Bunda sonra federasyonun bu yarışı düzenli olarak takvimine alacak be bundan sonraki bu yarışlar da daha profesyonel bir şekilde devam edecek” dedi.

Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay da rahvan atları koşusu ile bin yıla ulaşan geleneklerden birini daha yaşamaktan dolayı mutluluklarını dile getirdi.

Altay, “Ecdadımızın yadigârı olan bir kültürü, bu kültüre yakışır güzel bir organizasyonla hayata geçiriyoruz. Rahvan atı yetiştiricilerinin yanı sıra çevre illerden de katılım olması çok sevindirici. Arpaçay Kaymakamlığı ve Arpaçay Belediyesi olarak bu dönem ecdadımsının bizlere bıraktığı tüm emanetlere sahip çıkıyoruz. Yüzlerce yıl ecdadımızı sırtında taşıyan atlarda kültürümüzün önemli bir parçası olmuştur. Yerel yönetimlerin bu tür değerlere sahip çıkarak bu kültüre değer vermesinin önem taşıdığının bir göstergesidir. Hem bu geleneğin yaşatılması hem de rahvan at sayısının artırılması için bu çalışmalarımız ileriki yıllarda da sürecektir. Bu etkinliğe katılarak bu geleneğin yaşatılmasına katkı sağlayan rahvan atçılara, halkımıza ve emeği geçenlere teşekkür ederim” diye konuştu.

Antrenmanların ardından hakem heyeti tarafından atların ve binicilerinin kayıtları yapıldı. Daha sonra da Hakem Ramazan Katırcıoğlu, 2014 yılında yarışlarda uygulanacak kuralları anlattı.

Deste, Dörtlü Tay, Küçük Orta ve Büyük Orta yarışlarından sonra en büyük heyecan baş yarışında yaşandı. Yener Koçulu ve Ömer Erkaya’ya ait atların sahaya çıktığı baş yarışında birinci gelen Yener Koçulu alanda büyük bir coşku yaşattı. Geçtiğimiz yıl kıl payı yarışmayı kaybeden ve bu yıl birinci gelen atanı yarıştan sonra öperek kutlayan Yener Koçulu’yu hayranları öpüp tebrik ettiler. Hayranlar bunanla da kalmayıp Koçulu’yu omuzlarına alarak tezahüratlar eşliğinde sahada tur attırdılar.

“KAYMAKAM ERDEM’E SPORCU LİSANSI VERİLD

Ardından ödül törenine geçildi ve 7 dalda dereceye girenlere kupa ve madalyaları protokol tarafından verildi. At meraklısı Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem’e de Akçakale Köyü Allahuekber Dağı Atlı Cirit İhtisas Kulübü tarafından sporcu lisansı verildi.

YARIŞLARDA DERECEYE GİRENLER

Deste 1. Grup: 1. Süleyman Karayazı, 2. Çetin Bakar. Deste 2. Grup: 1. Yalşın Kaya, 2. Eyüp Karaca Dörtlü Tay: 1. Taner Koçulu, 2. Mustafa Kaya ve 3. Ağabey Vergül Baş yarışı: 1. Yener Koçulu, 2. Ömer Erkaya. Başaltı: 1. İlker Tutar. Büyük Orta: 1. Adnan Güngör, 2. Ömer Erkaya. Küçük Orta: 1. Yener Koçulu 2. Aydın Suvari.