Aşıklar Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ve ekibini ağırladı. Namık Kemal Aşıklar ve Kültür Evi’nde Başkan Murtaza Karaçanta ve ekibini ağırlayan aşıklar seslendirdiği bir birinden güzel deyişlerle geceye renk kattılar.

Gecede, sobada kestane, patates pişirildi, tandır ekmeği ve çeçil peyniri tadıldı. Gecenin en tatlı anları ise aşık atışmalarıyla geldi. Aşıklar taşlamalı atışmalarıyla konuklarını güldürürken, hikayeli değişleri ve yanık sesleri de zaman zaman duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

Namık Kemal Aşıklar ve Kültür Evi’nde icra edilen kış geceleri her akşam farklı konuklara kapılarını açıyor. Vatandaşlara da açık olan programlar gecenin donduran havasında geç saatlere kadar sürüyor. Programdan önce soba yakılıyor, çay demleniyor ve fırına patates atılıyor. Ağır ağır yanan soba buz tutan binayı yavaş yavaş ısıtırken bir yandan da kestaneler sobanın üzerine diziliyor. Sehpalar kuruluyor, ekmekler sobada ısıtılıyor ve çeçil peynirler tabaklarla servis ediliyor. Konukların gelmesiyle birlikte sazlı sözlü programa start veriliyor.

Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, yardımcıları Yakup Yıldız, Ferit Yenice, Güven Aydeğer, Özel Kalem Müdürü Muhammed Koç, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Turgay Kaya ve birim müdürleriyle birlikte geldiği Namık Kemal Aşıklar ve Kültür Evi’nde halk ozanlar tarafından sazlı sözlü karşılandı. Gelenek gereği saza para takan Başkan Karaçanta salona girer girmez bir süre soba yanında ısındıktan sonra yerini alarak, patates, kestane, tandır ekmeği ve çeçil peynirden tattı.

Belediye Murtaza Karaçanta, aşıklara teşekkür ederek, Kars’ın aşıklar diyarı olduğunu söyledi.

Başkan Karaçanta, “Orta Asya’dan, Azerbaycan’dan, Gücistan’dan, Borçalı’dan gelen aşıklarımızın ilk uğrak yeri Kars’tır. Aşıklık geleneği Kars’tan Anadolu’ya yayılmıştır. Dolayısıyla merkezi olduğumuz bir yerde de kış geceleri böyle aşıklar bizim söyleyemediğimiz duygularımızı söyleyerek bizim dilimiz. Gözümüz ve kulağımız oluyorlar. Dolayısıyla bizde aşıklarımızı böyle dinleyerek hoşça vakit geçiriyoruz. Aynı zamanda da onların bu hoş programlarını siz gazeteciler aracılığıyla da duyuruyoruz. Aşıklarımız sağ olsunlar bu akşam bizi misafir ettiler. Kızarttıkları kestaneleri, fırında pişirdikleri patatesleri, tandır ekmeği ve çeçil peynirini ikram ettiler. Ben, sizler aracılığıyla kendilerine yürekleri var olsun diyorum. Ağızlarına, yüreklerine sağlık diyorum. Aşıklar Bayramının bu yıl 9.sunu yaptık. Allah nasip ederse 10. sunu daha görkemli yapacağız. Uluslararası aşıklar festivalimizde önümüzdeki dönem komşu ülkelerden daha çok aşık davet edeceğiz. Böylelikle Kars’ı onlar aracılığıyla bir kez daha dünyaya tanıtacağız. Karslıların gönlü güzel, yüreği güze, aşıkları güzel. Onun için aşıklar diyarıdır Kars. Aşıklarımızla bu akşam bir arada olmanın mutluluğunu yaşadım. Allah sizleri var etsin. Her gününüz böyle olsun” dedi.

Başkan Karaçanta’nın konuşmasının ardından aşıklar da sazlarının tellerine dokunmaya başladılar ve aşıklık geleneği gereği programa divanla başladılar. Çıldırlı Aşık Şenlik, Narmanlı Aşık Sümmani, Murat Çobanoğlu ve diğer ahirete intikal etmiş halk ozanlarının değişlerini seslendirdiler. Hikaye, fıkra ve şiirle devam eden programda coşku, hüzün ve eğlence bir arada yaşatıldı. Saatler ilerledikçe soba salona ısıttı ve aşıkların terleri mendillerle silindi. Hem hava hem de aşıklar ısınca atışmalara geçildi. İrticalen yapılan atışmalara taşlamalarda eklenince konuklar gönüllerince bir gece yaşamanın güzelliğini tattılar.

Programda halk ozanları Arif Tellioğlu, İlgar Çiftçioğlu, Haydar Koçulu ve Ayhan Şimşekoğlu, güzel ve sıcak bir gece daha geçirmenin mutluluğunu yaşadılar. Program; aşıkların hep bir ağızdan söylediği kahramanlık türküleriyle son buldu.