Azerbaycan halkının umumi lideri Haydar Aliyev’in vefatının 11. yıldönümü nedeniyle Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından anma programı düzenlendi.

Haydar Aliyev’in anıtını ziyaret edilmesi, çelenk sunumu ve kırmızı karanfillerin bırakılmasıyla başlayan program daha sonra Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’’nda devam etti.

Azerbaycan Başkonsolosluğu’ndaki programda Saygı duruşunda bulunuldu, Azerbaycan ve Türkiye Milli marşları okundu. Programa; Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, İl Müftüsü Mehmet Genç, AK Parti İl Başkan Vekili Adem Çalkın, çeşitli STK temsilcisi ve davetliler katıldı.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, Azerbaycan halkının bugüne kadar çok görkemli büyük şahsiyetler yitirdiğini ama Azerbaycan halkının umumi lideri Haydar Aliyev’in bu şahsiyetler içindeki yerinin başka olduğunu belirtti.

Aliyev’in hayatı ve icraatlarına bakıldığında Azerbaycan halkının karşısında çok büyük hizmetler ve çok büyük faaliyetler gösterdiğini de ifade eden Ayhan Süleymanlı, hayatın bütün alanlarının Haydar Aliyev’in müthiş siyaseti neticesinde inşa ettirildiğini söyledi.

Süleymanlı, “Aliyev, halkın toplumsal, siyasal ve kültürel alanlarda gelişimine imzasını atmıştır. Aliyev yönetimde olduğu sürece, ülkenin kalkınması için verdiği mücadeleden hep gurur duyduk. Bir halkın kayıtsız şartsız lideri olan Aliyev, bu kimiğiyle yaşayan efsaneye dönmüştür. Azerbaycan Devleti’nin dış politikasının temelid e haydar Aliyev olmuştur. Aliyev’in temelini oluşturduğu dış politika stretejisi bağımsız zerbaycan’ın kalkınmasına yol açmıştır. Aliyev ülkenin bağımsızlığını kazandığı dönemde Hazar Denizi’ndeki petrol kaynaklarını ekonomik koz olarak kullanarak Azerbaycan’a bu kaynakla ekonomik bapımsızlık kazandırmıştır” dedi.

Sovyetler döneminde bile Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bir gün bağımsız olacağı ve Aliyev’in Azerbaycan Cumhuriyetine önderlik ederken buna hazırlandığının hissedildiğini de ifade eden Süleymanlı, Aliyev’in Azerbaycan Cumhuriyetinin bağımsızlığına inanarak askeri okulları bile Sovyetler döneminde getirip Azerbaycan’da hayata soktuğunu kaydetti. Süleymanlı ayrıca, Haydar Aliyev’in, Azerbaycan’ı olduğu kadar Türkiye’yi de çok sevdiğini hatırlatarak, Türkiye ile ilişkilere her zaman büyük önem verdiğini, o dönemlerde çok kez Türkiye’ye resmi ziyaretlerde bulunduğunu vurguladı.

Programda Hz. Ali Çarşı Camii İmamı Şeyh Behram Geleyi de merhum Haydar Aliyev’in ruhuna Kur’an tilaveti okudu ve dua etti. Ardından Şair Murat Şanlı ise “Gönüller Sultanı Aliyev” adlı kendi yazdığı şiirini mey dinletisi eşliğinde okudu. Program, Haydar Aliyev’in hayatını anlatan sinevizyon ile sona erdi.