Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Azerbaycan merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in ölümünün 11. Yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Başkan Karaçanta, yayımladığı mesajında, “Bazı liderler vardır ki toplumda derin izler bırakır. Aradan onlarca yıl geçmesine rağmen toplumu o liderini asla unutmaz ve her sözünü kelam kabul eder. Kendisinden sonra ülkesini idare edenler o unutulmaz liderin politikalarını aynen uygular. Buna canlı bir örnek Azerbaycan’ın merhum lideri Haydar Aliyev’dir. Aliyev 10 Mayıs 1923’de Nahçıvan’da bir işçi ailenin çocuğu olarak doğdu. Azerbaycan Devlet Üniversitesi’nin Tarih bölümünden mezun oldu. 1941-1944 yıllarında Nahçıvan Otonom Cumhuriyetinde önemli mevkiler işgal etti.1944’den sonra Devlet güvenlik komitesinde çalıştı” dedi.

Haydar Aliyev, Haziran 1969 Azerbaycan Komünist Partisi birinci sekreterliğine seçildi. 1990’da Azerbaycan’da ki Sovyet müdahalesini kınadı ve suçluların cezalandırılmasını talep etti. Azerbaycan milletvekili oldu.1991-1993 Nahçıvan Otonom Cumhuriyeti Meclis Başkanı oldu diyen Başkan Murtaza Karaçanta, şunları söyledi:

“Haziran 1993’de Bakü’ye resmi olarak davet edildi.15 Haziran 1993’de Azerbaycan Yüksek Konseyi Başkanlığına seçildi. Azerbaycan’ın birliğini sağladı. Sovyet döneminde politbüro üyesi olan Haydar Aliyev Devletin tepesinde üçüncü şahıs durumunda idi. Birçok konuşmasında “Ben Azerbaycan’lı olmaktan gurur duymaktayım’’ özünü defalarca tekrarladı. 12 Aralık 2003 Tarihinde aramızdan ayrılan merhum lider Azerbaycan’da daimi lider olarak anılır. Tarihe mal olmuş Aliyev çocuklara, kadınlara ve gençlere çok önem verirdi. Hep halkının içinde olup tıpkı onlar gibi yaşamayı ille edinmiştir. Haydar Aliyev’in büyüklüğünü kanıtlayan en önemli unsur halkın büyük sevgisidir. Azerbaycan’ın unutulmaz, Milli ve daimi Lideri Haydar Aliyev’i rahmet ve minnetle anıyoruz. Nur içinde yatsın mekanı cennet olsun.”