Kars Sosyal Güvenlik İl Müdürü Latif Şahin, kuruma prim borcu bulunup da yapılandırma talebinde bulunacaklar için başvuru tarihleri ve ilk taksit ödeme tarihlerinin 1 ay uzatıldığını açıkladı.

Latif Şahin, kuruma prim borcu bulunan vatandaşların, borçlarını yapılandırmak üzere en son 2 Şubat 2015 tarihine kadar İl Müdürlüğü’ne, Sarıkamış ilçesindeki mükelleflerin ise ilçede bulunan sosyal güvenlik merkez müdürlüğüne başvurabileceğini söyledi.

Peşin olarak yapılandırılan prim borçları ve taksitlendirilen prim borçları için ilk taksitlerin son ödeme süresinin de 2 Mart 2015 tarihine uzatıldığını ifade eden Şahin, “Bilindiği gibi 6552 Sayılı Kanunda sosyal güvenlik alanında getirilen yenilikler ve değişikler oldukça önemlidir. Bu Kanunla, 30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere ait kesinleşmiş borçlar yapılandırma kapsamına girmektedir. Bu birçok vatandaşımız için oldukça önemli getiriler sağlamaktadır. Sigorta primi, İşsizlik sigortası primi, Sosyal güvenlik destek primi, Genel sağlık sigortası primi, İsteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primleri, Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı ile ek karşılık primi borç asılları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları, yapılandırma kapsamına girmektedir” dedi.

İDARİ PARA CEZASI BORÇ ASILLARININ YÜZDE 50’Sİ TERKİN EDİLECEKTİR

Gayri faal işyerleri için borç asılları toplamı 100 Türk Lirasını aşmayan alacaklar silinecektir diyen Şahin şunları kaydetti:

“4/b (Bağ-Kur) sigortalılarının, Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 10 Eylül 2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmeleri halinde, SGK tarafından bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının tahsilinden vazgeçilmektedir.

1479 ve 2926 sayılı Kanunlara göre 4/b (Bağ-Kur) tescilleri yapıldığı halde 30 Nisan 2008 tarihi itibarıyla sigortalılıkları durdurulanların, Kuruma başvurmaları ve durdurulmuş sürelere ilişkin hesaplanan tutarları ödemeleri halinde, durdurulmuş bu süreleri sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir. 4/b (Bağ-Kur) Sigortalılarına borç ödemelerini yapabilmeleri için Halk bank ile yapılan protokol kapsamında kredi imkânı da sağlanmaktadır. Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında tecili yapıldığı halde gelir testi yapılması için bağlı bulundukları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına hiç başvurmayan vatandaşlarımız 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testi yaptırdıkları takdirde borçları bu yeni gelir testine göre güncellenecektir. GSS prim borçları yapılandırılacaktır. Bu borçları 1 Haziran 2015 tarihine kadar peşin ödenmeleri halinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

Doğum borçlanması hakkı 2’den 3’e; doğum borçlanmasının üst sınırı da 4 yıldan 6 yıla çıkarılmıştır. Ayrıca doğum borçlanma hakkı SSK sigortalısı kadınların yanında Bağ-Kur sigortalısı kadınlar ile memuriyete başladıktan sonra doğum nedeniyle ayrılıp bir daha memuriyete dönmeyen kadınlara da verilmiştir. Sigortalılık süresi ve yaşı tamamlayan ancak günü eksik olan kadın sigortalıların her bir çocuk için 720 gün, 3 çocuk için ise toplam 2160 gün erken emeklilik imkanı sağlamaktadır.

Bu bağlamda Kars Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yapılandırma başvuru talepleri alınmaya başlamış, Genel sağlık sigortası borç yapılandırması için 30 Nisan 2015, diğer bütün borç yapılandırmaları için 31 Aralık 2014 olan son başvuru tarihinin başvuru ve ödeme dönemleri bir ay uzatılmıştır. Hak kayıplarının yaşanmaması için vatandaşlarımızın başvuru sürelerine dikkat etmelerini önemle rica ederiz.”