Kastamonu Doğa Koruma Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü yetkilileri, Bozkurt’ta vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantısı yaptı.

İlçe Halk Eğitim Merkezi Salonunda yapılan toplantıda ayı ile karşılaşan vatandaşların neler yapması gerektiği anlatıldı. Özellikle boz ayılar ile ilgili mücadele ve biyokaçakçılık konularında bilgiler veren Mühendis Seda Çakar, Boz ayı ve insan karşılaşmaları özellikle Karadeniz bölgesinde son yıllarda arttığını belirterek, “Ayılar ormanlarda her türlü atık ve leşleri yiyerek ormanın temizlenmesine yardımcı oluyorlar. Ayıların Haziran ve Temmuz aylarında çiftleşme dönemleri olduğu için saldırgan ve hırçın oluyorlar. Bu dönemlerde ayılardan uzak durulmalı. Ormanlık alanlarda ani karşılaşmalarda öncelikle soğukkanlı olmamız gerek. Ani hareketlerden kaçınılmalı ve ayının sizi düşman olarak görmemesini sağlamalıyız” diye konuştu.

Çakar, “Yavru ayılar meraklı canlılardır. Yavru bir ayı gördüğünüz zaman bilin ki o çevrede annesi de bulunur. Dikkatli olun, yavru ayıdan uzak durun” İfadelerini kullanarak çeşitli uyarılarda bulundu. Bilgilendirme toplantısında söz alan Arıcı Muzaffer Demir, kendisinin 30 yıllık arıcı olduğunu belirterek, “Herkes bu tür toplantılarda bizlere akıl veriyor. Geçtiğimiz gün benim 14 kovan arımı ayılar yedi. Ayılar bizlerin arıları ile karnını doyuruyor fakat zararımız karşılanmıyor” dedi.

Arıcı Demir, “Aç kalan ayılar, beslenmediği için yağlanıyor bu yüzden kış uykusuna da yatmıyorlar bu sorunu çözmenin tek çaresi ya ayıları vurmak ya da beslemektir. Çare bulunmazsa bu gidişle ayılar yerleşim yerlerine inerek insanlara saldırabilir” diyerek uyarıda bulundu.

Toplantıya, Bozkurt Kaymakamı Murat Gökoğlu, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.