Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği tarafından İlk Türk Kadın Mitingi’nin 95. yıldönümü törenle kutlandı.

Kastamonu’nun merkez ve ilçeleri ile il dışından gelen kadınlar, ilk olarak Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı önüne çelenk sundu. Saydı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törende konuşan Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı Ferhan Çelen, 10 Aralık 1919’da Kastamonu’daki Kız Öğretmen Okulu bahçesinde üç binden fazla kadının bir araya gelerek işgalci kuvvetler aleyhine düzenlediği mitingin yıl dönümünü kutlayacaklarını söyledi. Çelen, “Düzenlenen bu mitingin gayesinin ise Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege’nin işgal edilmesidir” dedi.

Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından Kastamonulu kadınlar, Valilik binasında Vali Şehmus Günaydın’ı makamında ziyaret etti. Vali Günaydın, Kastamonu’da yapılan her türlü olumlu ve yararlı işlerde şüphesiz ki kadınların büyük rolünün olduğunu belirterek, “Kastamonu kadınının şanla, şerefle dolu olan bu günlerini yürekten kutluyorum. Kurtuluş savaşı sırasında analarımızın, bacılarımızın, ninelerimizin kahramanlıkları dilden dile günümüze kadar anlatılan hikayelerle gelmiş ve ninelerimizin, analarımızın bu savaşta ne kadar fedakarlıklar gösterdiklerini zaten hepimiz yakından biliyoruz. Sizlerde o zamanki koşullarda böylesine anlamlı miting yapan ninelerimizin izinde yürüyorsunuz ve bu anlamlı günde bir araya gelerek Kastamonulu hanımlar olarak istenildiği zaman her şeyin üstesinden geleceğini herkese gösterdiniz, çok güzel bir atmosfer, buna katkı veren başta dernek Başkanımız olmak üzere bütün yönetimine huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Kastamonu’da göreve başlamasının üzerinden 6 ay geçtiğini hatırlatan Vali Günaydın, “Bu 6 aylık süre zarfında gerçekten bütün işlerimizde, bütün faaliyetlerimizde kadınlarımız, kadın derneklerimiz, siyasi partilerimizin kadın kolları başkanları, yönetimleri her zaman Kastamonu’nun yararına olan işlerde yanımızda oldular. Yanımızda da olacaklarına olan inancımı da taşıyorum, bu nedenle yapmış oldukları bu faaliyet için tekrar kendilerini kutluyorum, gününüz kutlu olsun diyorum” diye konuştu.

Ziyarette, Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı Ferhan Çelen, İlk Türk Kadın Mitingi hakkında Vali Günaydın’a bilgiler vererek, hediye verdi.

KADINLARDAN BELEDİYE BAŞKANI TAHSİN BABAŞ’A ZİYARET

Ardından Kastamonulu kadınlar, Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ı ziyaret etti. Kastamonulu kadınlara, ikramda bulunan Belediye Başkanı Babaş, Kastamonulu kadınlarla bir müddet sohbet etti ve sorumlarını dinledi. Başkan Babaş, her zaman olduğu gibi bundan sonrada Kastamonu Belediyesinin Kastamonulu kadıların yanında ve emrinde olacağını söyledi.

Kastamonu’nun işgale uğramadığı halde Çanakkale ve İstiklal Savaşında en çok şehit veren iller arasında yer aldığını ifade eden Başkan Babaş, şöyle konuştu: “İstiklal Savaşı’nda cepheye gönderilen yiyecek, giyecek, cephane ve silah naklinde görev yapan Kastamonu kadınının ortaya koyduğu destansı fedakarlık belleklere kazınmıştır. Türk kadınının, Kastamonulu Şehit Şerife Bacı’nın, Gazi Halime Çavuş’un şahsında sembolleşen vatan sevgisi ve hür olma iradesi, bugün önümüzü aydınlatan birer meşaledir. Bütün bu özelliklere sahip olan ilimiz, İstiklal Savaşı yıllarında ülkemizin işgaline tepki olarak gerçekleştirilen ilk kadın mitingine ev sahipliği yaparak da ayrı bir onura sahip olmuştur”

95 yıl önce bugün Kastamonu’da kalabalık bir hanım topluluğu tarafından, ülkenin içerisinde bulunduğu zor koşullar karşısında ülkeye sahip çıkmak, ülkenin bu zorluklardan asla yılmayacağını ifade etmek ve gerektiğinde kendilerinin de her türlü fedakarlığa ve savaşmaya hazır olduklarını dünyaya haykırmak üzere bir miting tertiplendiğini hatırlatan Başkan Babaş, şunları söyledi: “10 Aralık 1919 günü İlk Türk Kadın Mitingini gerçekleştiren hanımlar, işgalci ülkelere telgraflar çekerek işgalleri protesto etmiş ve derhal ülkemizi terk etmelerini istemişlerdir. Özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi için erkeklerin cephede savaştığı, canlarını feda ettiği bir dönemde Kastamonulu kadınların haksız işgale karşı dünya kamuoyuna mesaj vermek amacıyla düzenledikleri miting dünyada büyük yankı uyandırmış ve verilen mesajlar dünya kamuoyunu etkilemiştir. Üç binden fazla kadının bir araya geldiği bu miting, Türk kadınının vatanına olan sevdasını, aşkını, cesaretini, fedakarlığını en güzel biçimde göstermesi açısından çok önemlidir. Bugün bu topraklarda onların çabaları sonucunda özgür bir şekilde yaşadığımızı unutmamalıyız. Şanlı geçmişimizde olduğu gibi bugün de milletimizin bağrından yeni Şerife Bacılar, Halime Çavuşlar, Nene Hatunlar çıkacaktır. Türk kadını her zaman her koşulda milletinin istikbal ve istiklali için üzerine düşen her türlü görevi yerine getirecektir. Bugün için görevlerimizden biri, Türkiye’nin dünya ülkesi olması amacıyla verilen milli mücadeleye destek olmaktır. Bu kutsal mücadelede Türk kadınının, en ön saflarda yer alacağına yürekten inanıyorum”

Kastamonu’da her yıl başta 10 Aralık Kadın Platformu olmak üzere bazı sivil toplum örgütlerinin de destek ve katılımıyla İlk Türk Kadın Mitinginin yıldönümünün kutlandığını vurgulayan Başkan Babaş, şunları kaydetti: “İlk Türk Kadın Mitingi, bağımsızlığımızın kazanılmasını sağlayan sayısız kahramanlık ve fedakârlıklar içinde önemli bir basamaktır. 95 yıl önce bu mitingi düzenleyen o saygıdeğer hanımlar kadar, bugün yaptıkları bu anlamlı faaliyetlerle şanlı tarihimize sahip çıkılmasını sağlayan siz hanımefendiler de bizlere güç ve onur veriyorsunuz. Bu vesileyle bu anlamlı etkinliğe katkı sağlayan tüm hanımları kutluyorum ve hepinize teşekkür ediyorum. Şanlı ecdadımız bizim iftihar kaynağımızdır, istikbalimizi aydınlatan, yolumuzu bulmamıza yardımcı olan kutup yıldızlarımızdır. Biz onların kahramanlıkları ve fedakarlıkları sayesinde bugün bu topraklarda hür ve bağımsız olarak yaşıyoruz. Onların hürmetiyle, onların himmetiyle, onların bereketiyle huzur ve refah içinde geleceğe ilerliyoruz. O ecdada layık olmak için çalışacağız ve ülkemizin istiklalini güçlendirmek, istikbalini daha da aydınlatmak için onların izinden geleceğe yürüyeceğiz”

KADINLARA, BELEDİYEDEN KONAK TAHSİS EDİLDİ

Kastamonu Belediyesi olarak Kastamonu’nun tarihine ve kültürel mirasına sahip çıkmak için bazı çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Başkan Babaş, şöyle devam etti: “Belediye olarak tarihi konaklarımızın onarılıp yaşatılmasına öncülük etmek istiyoruz. Bu amaçla bazı konakları satın alarak restorasyonuna başladık. Bu konaklarımızdan biri olan Behiç Bey Konağı’nı restore ettikten sonra kadınlarımıza verdiğimiz değerin bir ifadesi olarak, siz hanımlara tahsis edeceğimi burada açıklamak istiyorum. Sizler, bu konakta her türlü faaliyetlerinizi yapabileceksiniz. Her türlü günlerinizi burada gerçekleştirebileceksiniz. Ayrıca buraya, bir tanede görevli verilecek”

Kastamonu kadınlara yapılacak hiçbir hizmeti yeterli görmediğini açıklayan Başkan Babaş, bu kapsamda Kastamonu kadınlar için yapılacak hizmetlerde sürekli yeniliklere devam edeceklerini belirterek, İlk Türk Kadın Mitinginin 95’inci yıldönümünü kutladı.

Ziyarette, Vali Şehmus Günaydın’ın eşi Aysel Günaydın, Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın eşi Nebahat Babaş, Kastamonu Emniyet Müdürü Mustafa Yoldan’ın eşi Fatmagül Yoldan ile çok sayıda davetli kadın, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Kastamonulu kadınların, Belediye ziyaretine Başkan Yardımcıları Adnan Tot ile Ahmet Sevgilioğlu da eşlik etti.