İsmailbey Külliyesinde bulunan esnaflara Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tahliye kararı çıktı. Külliyede uzun zamandır hizmet veren esnaflar, tahliye kararına anlam veremediklerini belirttiler.

İsmailbey Külliyesinde bulunan esnaflar adına açıklamada bulunan Ahmet Hakan Şenoğlu, 2004 yılından bu güne kadar külliyeye hayat verdiklerini ifade ederek, “Atıl vaziyette bulunan bu yapıya bin bir türlü emeklerimizle çatı, elektrik, su, telefon tesisatları gibi demirbaş masraflarının mülkiyet sahibi Vakıflar Bölge Müdürlüğünden tarafımızca üstlendirildik. 2008-2009 yılları arasında külliyede tadilat süresince kira bedelleri Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tahsil edildi. Bu durumda bile bu külliyeye biz, esnaflar olarak sahip çıktık. Kimsenin zamanında sahip çıkmadığı bu külliye biz esnafların geçim kaynağı olduğu gibi yapılan işler gözle görülür turizme katkı sağlayan bir mekan haline getirildi. Engellenmek istenen yöresel el sanatları üzerine hizmet veren işletmelerimiz, yüzlerce ev hanımlarının bizlere yapmış oldukları yöresel el işleriyle onlara da geçim kaynağı olmaktadır. Bizlerin yanı sıra onlarında mağduriyeti söz konusudur” dedi.

Külliyede yöresel el dokuması imalatı, yöresel taş baskı imalatı, yöresel fanila imalatı, yöresel ahşap oyma işçiliği, yöresel organik ürünler imalatı, yöresel tırnak düğümü çarşaf bağlaması, sahaf, antikacı ile Deve Hanı Kültür ve Sanat Merkezinin bulunduğunu aktaran Şenoğlu, “Kaybolmaya yüz tutmuş bu el sanatlarını biz külliye esnafları olarak canlandırmaya çalışırken birilerinin rant kavgası yada rant çıkartanlar için bizlerin mağduriyeti önemsenmemektedir. Vakıflar Bölge Müdürlüğü mülkiyetlerinde emsal teşkili olacak aynı işlerin yapıldığı şahsi işletmeler olarak kullanılan birçok yer örnek verilebilir. Bunlar, Yakupağa Külliyesi, Kurşunlu Han, Münire Medresesi, Aşirefendi Han, Cem Sultan Bedesteni ve Pembe Han gibi yerlerdir. Bu tahliye kararı külliye esnaflarını çok zor durumda bırakmaktadır. Ne gidecek yer ne de yapacak başka bir işimiz vardır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, bu haksız ve tek taraflı kararı verirken (hayır işleri adı altında) vicdan ve ahlak sınırlarını zorlamaktadır” diye konuştu.

İşlerinin turizme dayalı olduğu için her mekanda yapmış oldukları işlerden kazanç sağlama imkanlarının bulunmadığını açıklayan Şenoğlu, “Mağduriyetimizin önemsenmesi ve bu kararın incelenmesi ve durdurulması için gereğinin yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

İsmailbey Külliyesinde 10 işyeri bulunurken bir tanede Deve Hanı Kültür ve Sanat Merkezi yer alıyor.