Dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağı, bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü.

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Türkiye’de ve dünyada tadı ve kalitesiyle ün kazanmış Taşköprü sarımsağının iklim şartları nedeniyle fazla olmamasına rağmen ederiyle üreticilerin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Başkan Arslan, Taşköprü’de her zaman ekonomik anlamda kıymetli buldukları Taşköprü sarımsağının iklimsel şartlardan dolayı üretimi açısından istenilen seviyelerde olmadığını belirterek, “Ederi bakımından yani sarımsak fiyatları açısından da ilçemizin yüzünü güldürdü. Yıllarca Taşköprü Belediyesinin Taşköprü sarımsağı ile ilgili verdiği mücadelenin haklı olduğunu, Taşköprü sarımsağının Türkiye’de ve dünyada duyulmasıyla ilgili bütün süreçleri iyi geliştiğini, geldiği aşamanın son derece olumlu olduğunu, şu anda ederiyle kıymetiyle tescil edilen durumuyla Taşköprü sarımsağı, üreticimizin alın terini karşılayacak karşılığı bulmaktadır. Buda bizim için son derece önemlidir. İlçemizdeki bu, sıcak para girdisi de aynı zamanda tüketimde, esnafımızı rahatlatmasına, köylümüzün üreticilerimizin karşılığını bulmasına, yeni motorize araçlar alınmasına, daha sağlıklı tarım yapılmasına doğru imkan sağlayacaktır” dedi.

Taşköprü sarımsağının Türkiye’nin tam olarak ihtiyacını henüz karşılamadığını ifade eden Başkan Arslan, “Bırakın Taşköprü’yü ülkemizin kendi ürettiği sarımsak, zaten kendisine yetmiyor. Bu yüzden sarımsak üretiminin gelişmesi gerekiyor. Daha çok ekiminin olması lazım bizim bölgemizde, hiç kimse Taşköprü’de sarımsak daha çok ekilirse fiyatı düşer diye kaygılanmasın. Ayrıca Taşköprü sarımsağının yerini alabilecek başka bir sarımsak yok. Bu yüzden hiç kimsenin kaygılanmaması gerekiyor” diye konuştu.

“ŞEKER FABRİKASI MUTLAKA AÇIK TUTULMALI”

Taşköprü sarımsağının yanı sıra Taşköprü’de pancar üretiminin de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Başkan Arslan, “Bu kapsamda Şeker Fabrikamızın en büyük kantarı yani en çok üretim alanı ekili alanda Taşköprü ilçemiz oluşturuyor. Geçtiğimiz dönemlerde ilçemizde kotaların 120-130 bin civarındaydı. Zamanla özelleştirme mantığının belki insanların pancar ekiminin bir noktaya doğru uzaklaşmasına vesile olmuş olabilir. Dünyanın reel gerçeği de özelleştirmeye karşı duramamaktır. Bunun karşılığında durulamamasıdır. Belki de bu yapının yenilenmesi gerekiyor. Kastamonu Şeker Fabrikasının kesinlikle çalıştırılması, kapanmaması gerekiyor. Kapanması durumunda çiftçilerimiz büyük mağduriyet yaşayacaktır. Pancar üretiminin girdisi açısından da il ve ilçemizin ekonomik kayıplara uğrayacaktır. Kastamonu’da şeker üretimimizin yanında başka üretimlerin de yatırımlarında eğer yapılacaksa veya satın alınacaksa özelleşecekse ki süreç bunu gösteriyor. Bu özelleştirme sürecinde şeker fabrikalarının kapanmaması kaydıyla özel şirket tarafından çalışmasının da çok olumsuz bir süreç olacağını düşünmüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın da, Başbakanımızın da siyasi olarak bizi temsil edenlerin de bu konuda tesisin kapanmaması noktasında irade beyan ettiklerini biliyoruz. Yani bu tesisin mutlaka kapanmaması gerekiyor. Bu tesis için bölgeye yapılan göletleriyle, barajlarıyla yani sulama kaynaklarıyla bu tesisin hiçbir şekilde kapanmasına razı gelmeyiz” şeklinde konuştu.

“DAHA FAZLA TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI EKİLMELİDİR”

Çiftçilerin, çok parçalı arazi yapısından uzaklaşıp daha büyük arazilerle, maliyeti düşük, verimli ürünlere yönlendirilmesi gerektiğine işaret eden Taşköprü Belediye Başkanı Arslan, şunları söyledi: “Kastamonu’da yıllarca şeker üretimi yapıyoruz fakat bir türlü küp şeker dediğimiz küp şeker üreten fabrika kuramadık. Bu fabrikayı kurmak çok fazla bir maliyet gerektirmiyor. Özel sektörümüzde bu konuda ilgi göstermesi gerekiyor. Bunların dışında besi, yemlerle veya merasla ilgili üretim alanları çok çeşitlilik gösteriyor. Pancar üretiminin bu tür yan ürünlerini yapan bir türlü fabrika kuramadık. Torku kurduğu fabrika ile Türkiye’ye bunun en güzel örneğini gösteriyor. Bence toprakla uğraşan çiftçilerimizin, hayvancılığa ve bölgemizdeki tarıma çok önem vermelerini, eğer iyi çalışıldığında herkesi herhangi bir şirkette veya devlet kapısında iş talep etmesini doğru olmadığını düşünüyorum. Bunun için köylerdeki üretimi sağlayacak gereken alt yapı oluşuyor. Sağlık hizmetleri açısından ve ulaşım açısından da ilimizin önemli sorunları tek tek çözülmeye başlandı. Kastamonu’da üretim hayatının gelecekte vazgeçilmez bir değer olacağını düşünüyorum. Buna paralel olarak pancar üretiminin artması, sarımsak üretiminin artması, ormancılık faaliyetlerinin gelişmesi ve bunlarla birlikte alternatif ürünlerin gelişmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Üretim alanında insanlarımızın daha fazla çalışarak ürün elde etmesi gerekiyor”

Başkan Arslan, ayrıca Taşköprü’de yaklaşık bin 300 pancar üreticisinin bulunduğu ve ilçenin kotasının 109 bin ton, beklentinin ise 100 bin ton civarında olduğunu belirterek, geçtiğimiz yılki taban fiyatın tonda 144 TL iken bu yıl 150 TL’ye yükseldiğini sözlerine ekledi.